ZAHTJEV UPUĆEN EGIPTU

ISIL prijeti ubojstvom Hrvata u roku od 48 sati

05.08.2015 u 17:35

Bionic
Reading

ISIL će u roku od 48 sati ubiti hrvatskog taoca, 31-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske T. S.-a ako Egipat ne pusti iz zatvora muslimanske žene, navodi se u videosnimci koju je ta teroristička skupina objavila na društvenim mrežama, a koju tportal neće objaviti jer je upravo to ono što teroristi i žele kako bi širili svoju propagandu

'Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poduzimaju sve kako bi što prije razriješili tešku situaciju u kojoj se nalazi hrvatski državljanin T. S.', priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te istaknulo da 's obzirom na vrlo teške i osjetljive okolnosti te da se ne bi dodatno otežalo ionako tešku situaciju, u ovom trenutku nisu u mogućnosti iznositi detaljnije informacije'.

U međuvremenu, iz Ministarstva su priopćili i da je prva potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u kontaktu s egipatskim ministrom vanjskih poslova te će, sukladno dogovoru s njim i preporukama otputovati u Kairo, a također je i u kontaktu s obitelji otetog Hrvata, a Hina je javila da je francuska tvrtka u kojoj radi oteti Hrvat, potvrdila je njegov identitet.

Teroristička skupina ISIL je objavila videosnimku u kojoj prijeti da će u roku od 48 sati ubiti hrvatskog taoca, 31-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske T. S.-a ako Egipat ne pusti iz zatvora muslimanske žene.
Video prikazuje čovjeka u narančastom kombinezonu (karakterističnom za ISIL-ove zarobljenike) koji klečeći čita poruku s lista papira i govori da će ga njegovi otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene 'muslimanke' dok iza njega stoji maskirani militant držeći nož.

Tportal neće objavljivati fotografiju, niti video snimku koju su teroristi podijelili na društvenim mrežama upravo kako bi širili svoju propagandu.

Skupina koja je izvela otmicu nekad se zvala Ansar Beit al-Makdes, a preimenovala se u Pokrajinu Sinaj kako bi naznačila pripadnost 'kalifatu' koji je IS proglasio u Iraku i Siriji.

Skupina je 11. srpnja preuzela odgovornost za napad automobilom bombom na talijanski konzulat u Kairu u kojem je ubijen jedan civil, a bio je to prvi napad na diplomatsko predstavništvo otkako je egipatski predsjednik Mohamed Mursi, koji je potekao iz Muslimanskog bratstva, svrgnut u srpnju 2013. godine.

Podsjetimo, 22. srpnja u okolici Kaira otet je 31-godišnji hrvatski državljanin T. S., doznalo se dva dana kasnije u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a tada nije bilo poznato tko su otmičari, niti je bio poslan zahtjev za otkupninu. No MVEP je kazao da aktivno sudjeluje u istrazi s egipatskim vlastima i francuskom kompanijom za koju radi hrvatski državljanin.

Nepoznati napadači hrvatskog su državljanina oteli na putu prema bazi francuske kompanije za koju radi, a neslužbeno se doznalo da je riječ o francuskoj kompaniji Compagnie Générale de Géophysique. Otmičari su presreli auto, izvukli vozača iz automobila i ostavili ga na licu mjesta te vozilom u kojem je bio hrvatski državljanin napustili mjesto otmice.

Francuska kompanija odmah je o otmici obavijestila hrvatsko veleposlanstvo u Kairu, a ono je proslijedilo informaciju Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Istog dana obaviještena je i obitelj otetog hrvatskog državljanina, a s njom je MVEP u stalnom kontaktu.

Hrvatski državljanin u Egiptu radio je kao menadžer za francusku Company General Geoscience, povezanu s naftnim i plinskim biznisom. Vozača automobila, egipatskog državljanina, ispitala je policija, no nije poznato što je rekao.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već tada je odmah stupilo u kontakt s egipatskim ministarstvom vanjskih poslova i veleposlanstvom Francuske u Egiptu, a u kontaktu je i s Delegacijom Europske unije u Kairu te s francuskom kompanijom. Jednako tako, hrvatske obavještajne službe u prikupljanju podataka surađuju s obavještajnim službama u Egiptu. U istragu je uključeno osiguranje kompanije te egipatska lokalna i državna tijela, odnosno policija, vojska i nacionalna sigurnost.