UZ VIŠU KAMATU OD GRČKE

Irskoj odobreno 85 milijardi eura pomoći

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.11.2010 08:19
  • Objavljeno 28.11.2010 u 22:09
Izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn

Izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn

Izvor: Reuters / Autor: Yuri Gripas

Ministri financija svih zemalja članica Europske unije odobrili su u nedjelju navečer paket pomoći Irskoj u iznosu od 85 milijardi eura, od čega je 35 milijardi namijenjeno za irske banke, objavio je povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn

Paket pomoći najprije su odobrili ministri financija 16 zemalja eurozone, a nakon njih i ministri svih 27 zemalja članica EU-a.

Od 35 milijardi eura namijenjenih za irske banke 10 milijardi će se usmjeriti za hitnu dokapitalaziciju banaka, a ostalih 25 milijardi bit će dostupno bude li potrebe kao potpora bankarskom sektoru.

'Ministri su jednoglasno odobrili financijsku pomoć kao odgovor na zahtjev irskih vlasti od 22. studenoga. Ministri se slažu s Europskom središnjom bankom da je davanje zajma Irskoj opravdano kako bi se očuvala financijska stabilnost eurozone i Europske unije u cjelini', kaže se u izjavi koja je objavljena nakon sastanka.

Financijska potpora eurozone i EU-a odobrena je na temelju programa koji su ispregovorali irska vlada s Europskom komisijom, Međunarodnim monetarnim fondom te uz sudjelovanje Europske središnje banke.

U ukupnom iznosu od 85 milijardi eura, sama Irska sudjeluje sa svojim sredstvima u iznosu od 17,5 milijardi, dok vanjska pomoć iznosi 67,5 milijardi eura. Dvije trećine od toga osigurat će EU, dok će MMF sudjelovati sa 22,5 milijardi. Paketu financijske pomoći Irskoj bilateralno su pridonijeli Velika Britanija sa 3,8 milijardi, Švedska sa 0,6 i Danska sa 0,4 milijarde eura.

Kao uvjet za pomoć irska je vlada morala donijeti četverogodišnji program drastične štednje kako bi svoj golemi proračunski deficit od 32 posto svela u dopuštenih tri posto do 2015. godine.

'Snažno podupiremo ekonomski program koji je danas objavila Irska. To je snažan odgovor na slabosti u bankarskom sektoru, koje nameću velike troškove proračunu i umanjuju potencijal za rast koji je potreban Irskoj za trajno rješenje krize', kaže se u zajedničkoj izjavi koju su objavili povjerenik za ekonomiju i financije Olli Rehn i direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn.

Irska je dobila paket pomoći uz fleksibilnu kamatnu stopu od prosječno 5,8 posto godišnje, veću nego što plaća Grčka (5,2 posto), kojoj je slična pomoć odobrena proljetos.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi