NADZOR ĆUDOREĐA

Iranski gardisti uhitili zaposlenike modeling agencija zbog kršenja islamskih običaja o odijevanju

20.05.2019 u 22:25

Bionic
Reading

Pripadnici Iranske revolucionarne garde u subotu su upali i pretresli tri agencije za modeling zbog kršenja strogih islamskih zakona o ženskoj odjeći, javili su tamošnji mediji

General Mohsen Karimi, zapovjednik garde u Araku, gradu u središnjem Iranu, pojasnio je da su zaposlenici agencija uhićeni zbog 'promoviranja vulgarnosti' te zbog objavljivanja fotografija modela na društvenim mrežama, priopćila je iranska agencija Fars, ujedno javno glasilo Iranske revolucionarne garde.

Iranske vlasti dosad su više puta upadale na modne revije i zatvarale modeling agencije koje na internetu objavljuju fotografije modela odjevenih u zapadnjačkom stilu, a što nije u skladu sa strogim islamskim propisima pokrivanja glave i tijela žena.

'Oni koji ne poštuju zakone i misle da mogu objavljivati što hoće na internetu moraju znati da će prije ili kasnije stići ruka zakona', zaprijetio je Karimi.

Iranski dužnosnici često ističu kako utjecaj Zapada, posebice američke kulture, putem zabave, društvenih mreža i interneta predstavlja prijetnju islamskim i revolucionarnim vrijednostima.

Osnovana netom nakon Islamske revolucije u travnju 1979., po nalogu ajatolaha Ruholaha Homeinija, garda prema iranskom ustavu ima namjenu štititi ustav te islamske republike, spriječiti strano uplitanje ili nepoželjne pokrete, ali i provoditi ćudoređe.

  • +7
Iranska revolucionarna garda Izvor: Profimedia / Autor: SIPA

Od svog nastanka kao ideološki vođene milicije, garda je preuzela veliku ulogu u gotovo svakom dijelu iranskog društva. Njezina proširena društvena, politička, vojna i gospodarska uloga posljednjih desetak godina navodi brojne zapadne analitičare na tvrdnju da je politička moć te zasebne vojske nadmašila čak i onu neupitnog i nedodirljivog šijitskog sustava klerika.