sukob sa sad-om

Iran unatoč upozorenju najavio nastavak operacija u Perzijskom zaljevu

20.05.2020 u 12:29

Bionic
Reading

Iranska mornarica nastavit će svoje redovite aktivnosti u Perzijskom zaljevu, prenijela je u u srijedu iranska novinska agencija ISNA koja je pod vladinom kontrolom

Reuters podsjeća kako je ona uslijedila dan nakon što su SAD upozorile iransku mornaricu da se drži podalje od američkih ratnih brodova. 'Pomorske postrojbe Islamske Republike Iran u Perzijskom i Omanskom zaljevu nastavit će provoditi svoje redovite zadaće sukladno profesionalnim načelima kojih su se pridržavali i u prošlosti', citirala je ISNA neimenovanog vojnog dužnosnika.

Američko upozorenje iranskoj mornarici uslijedilo je nakon što je predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca zaprijetio kako će SAD pucati na svaki iranski brod koji pokuša ometati američke ratne brodove. Središnje zapovjedništvo američke mornarice, koje je smješteno u Bahreinu, priopćenjem je upozorilo kako je osmislilo plan radi 'povećanja sigurnosti, smanjenja nejasnoća i rizika od pogrešnih procjena'.

Takva izjava uslijedila je nakon incidenta u travnju kada se jedanaest iranskih plovila u Perzijskom zaljevu približilo brodovima američke Obalne straže, što je američka vojska okvalificirala kao 'opasno i provokativno' ponašanje.

Teheran je pak za incident optužio svog starog suparnika SAD. Napetosti između Teherana i Washingtona rastu od 2018. godine, kada je Trump odbacio nuklearni sporazum šest zapadnih sila s Iranom iz 2015. godine nametnuvši ponovo sankcije Iranu koje su oslabile njegovo gospodarstvo.

Čelnik Iranske revolucionarne garde prošlog je mjeseca najavio kako će Teheran uništiti američke ratne brodove ukoliko procijeni da je ugrožena sigurnost Irana u Perzijskom zaljevu. Iranski vjerski vođe tretiraju vojnu nazočnost SAD na Bliskom istoku kao prijetnju sigurnosti Islamske Republike.