ESKALACIJA NA BLISKOM ISTOKU

Cijeli svijet na nogama zbog napada na američke baze, Iranci tvrde: Imamo i druge, žešće planove odmazde

Atmosfera u Erbilu, glavnom gradu Kurdistana, nakon iranskog napada na američku bazu

Atmosfera u Erbilu, glavnom gradu Kurdistana, nakon iranskog napada na američku bazu

Izvor: EPA / Autor: GAILAN HAJI

Iranski raketni napadi u srijedu na američke snage u Iraku u znak odmazde za američki napad dronom i ubojstvo iranskog vojnog zapovjednika prošlog tjedna, potaknuli su strah od novog rata na Bliskom istoku.

Iranska državna televizija objavila je da je Iran u srijedu ispalio 15 raketa na američke ciljeve u Iraku. Američka vojska je potvrdila da su najmanje dvije iračke baze u kojoj je stacionirano vojno osoblje predvođeno SAD-om pogođene u 23:30 u utorak. Irak tvrdi da su ispaljene 22 rakete.

Zračna baza Al-Asad u iračkoj provinciji Anbar, u kojoj se nalazi kontingent američkih vojnika, pogođena je najmanje šest puta, potvrdila je američka vojska. Pentagon je objavio kako je najmanje jedna druga baza u sjevernom gradu Erbilu bila na meti napada.

Iranski dužnosnici rekli su da Teheran nije htio rat i da su napadi odgovor na ubojstvo Kasema Sulejmanija, moćnog generala koji je pokopan u utorak nakon nekoliko dana žalosti.

Iranska državna televizija snimila je kako ožalošćeni slave iranski napad.

Američki predsjednik Donald Trump tvitao je da se procjenjuje broj žrtava i štete i da će dati izjavu u srijedu ujutro.

'Sve je dobro', dodao je Trump koji je u prosincu 2018. posjetio napadnutu zračnu bazu Ain al Asad.

Jedan izvor je ranije rekao da nema američkih žrtava, dok su drugi američki dužnosnici to odbili komentirati.

Iranska državna televizija objavila je da je ubijeno 80 'američkih terorista' i da su oštećeni američki helikopteri i vojna oprema.

Njemačka, Danska i Norveška objavile su da nijedan njihov vojnik nije ubijen ili ozlijeđen u napadima. Irak je također potvrdio da nema žrtava među iračkim snagama.

Iranski dužnosnici pozvali su Sjedinjene Države da povuku svoje vojnike iz regije i spriječe nova stradanja. Upozorili su također američke saveznike, uključujući Izrael, da ne dopuste napade sa svojih teritorija.

  • +41
  • +38

Iranska vojska

Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Dužnosnik iz ureda vrhovnog vođe Ali Hamneija rekao je da su raketni napadi 'najslabiji' od nekoliko scenarija odmazde. Tvrdi da Iran ima stotinu drugih potencijalnih meta u vidu, objavila je iranska televizija. Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif okarakterizirao je raketne udare kao "proporcionalne mjere samoobrane".

Europska unija i Kina pozvale su u srijedu SAD i Iran na prekid sukoba i dijalog nakon iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku.

"Upotreba oružja odmah treba prestati kako bi se otvorio prostor za dijalog", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen novinarima prije odlaska u London gdje će o situaciji na Bliskom istoku razgovarati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

"Pozvani smo učiniti sve što je moguće za pokretanje pregovora. Uspostavili smo provjerene veze s mnogim akterima u regiji i šire kako bi došlo do deeskalacije situacije", rekla je von der Leyen.

"Pogoršanje situacije na Bliskom istoku nije u interesu nijednoj strani", rekao je u srijedu glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang i ponovio poziv za mirnim rješenjem sukoba.

Kina je kritizirala SAD zbog provociranja napetosti na Bliskom istoku. SAD je u uredničkom uvodniku novina China Daily optužen za stvaranje "kotla tenzija" u regiji.

Kina je u bliskom kontaktu s relevantnim stranama u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je Geng na upit pomaže li Kina u rješavanju sukoba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!