OBAVJEŠTAJNI PODACI

Iran posjeduje ključnu komponentu za nuklearnu bombu

14.12.2009 u 20:58

Bionic
Reading

Iran radi na ispitivanju posljednje ključne komponente za proizvodnju nuklearne bombe, piše u ponedjeljak londonski The Times pozivajući se na povjerljive obavještajne dokumente.

U bilješkama iz dokumenata koje je dobio Times se opisuje četverogodišnji plan ispitivanja neutronskog inicijatora, komponente nuklearne bombe koja može pokrenuti eksploziju. Strane obavještajne agencije su planove datirale na početak 2007., četiri godine nakon što se mislilo da je Iran suspendirao svoj program proizvodnje oružja, navodi list.

Tehnički dokumenti opisuju korištenje izvora neutrona za koji neovisni stručnjaci potvrđuju da nema moguće druge civilne ili vojne uporabe osim za izradu nuklearne bombe. Pakistan, od kuda je Iran dobio nacrte, je isti izvor koristio pri izradi svoje bombe.

"Iako bi Iran mogao tvrditi da je taj rad namijenjen civilnoj namjeni on nema civilnu primjenu", rekao je David Albright, fizičar i predsjednik washingtonskog Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost koji je analizirao stotine stranica dokumenata vezanih uz iranski program. "To je vrlo snažan indikator rada na oružju", rekao je Albright, prenosi list.

Dokumente su vidjele obavještajne agencije više zapadnih zemalja, uključujući i Veliku Birtaniju a viši izvor iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je potvrdio da su oni proslijeđeni toj UN-ovoj agenciji, piše list.