vojna prijetnja

Iran počeo raketnu vježbu usprkos napetim odnosima sa SAD-om

13.01.2021 u 12:28

Bionic
Reading

Unatoč tenzijama između Irana i Sjedinjenih Država, iranska je vojska počela pomorske vježbe raketama kratkog dometa u srijedu, objavila je iranska državna televizija

Jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku nalazi se u Iranu, i ta zemlja smatra ga važnim načinom odvraćanja i odmazde protiv SAD-a i drugih neprijatelja u slučaju rata.

Zapad smatra da iranske rakete predstavljaju vojnu prijetnju regionalnoj stabilnosti kao konvencionalno oružje, ali i kao potencijalno nuklearno oružje, ako ga Iran razvije.

U dvodnevnoj vježbi s raketama kratkog dometa u Omanskom zaljevu sudjeluje ratni brod Makran iranske proizvodnje, u medijima opisan kao najveće iransko ratno plovilo, te brod Zereh s lansirnim rampama za rakete.

  • +4
Iranska podzemna baza Izvor: EPA / Autor: SEPAHNEWS HANDOUT

Napetost između Washingtona i Irana u porastu je od 2018. kada se Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma postignutog tri godine prije. SAD je uveo sankcije kako bi vršio pritisak na Iran da pristane na snažnija ograničenja nuklearnog programa, razvoja balističkih raketa, kao i potpore koju pruža drugim snagama u regiji.

Posljednjih godina povremeno dolazi do konfrontiranja iranskih i američkih snaga u tom zaljevu gdje Teheran održava godišnje vježbe kojima nastoji predočiti vojnu snagu države.

Iranska Revolucionarna garda prošlog je tjedna u zaljevu zaplijenila tanker pod zastavom Južne Koreje i zadržala posadu u trenutku dok su bile pojačane napetosti zbog iranskih sredstava blokiranih u južnokorejskim bankama zbog američkih sankcija.

Početkom 2019. Iran je pojačao napetosti na najprometnijem naftnom plovnom putu zaplijenivši tanker Stena Impero pod britanskom zastavom, dva tjedna nakon što je britansko plovilo presrelo iranski tanker kod Gibraltara.