zapad strahuje

Iran objavio da je uspješno lansirao satelit

20.01.2024 u 14:31

Bionic
Reading

Iran je u subotu objavio da je uspješno lansirao satelit u najvišu orbitu dosad u sklopu programa zbog kojeg zapad strahuje da bi mogao poboljšati balističke projektile Teherana

Do objave je došlo usred povećanih napetosti na Bliskom istoku zbog rata Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze te nekoliko dana nakon međusobnih zračnih napada Irana i Pakistana.

Satelit Soraja postavljen je u orbitu na otprilike 750 kilometara iznad Zemljine površine trofaznom raketom, objavila je državna novinska agencija IRNA, no nije odmah pružila pojedinosti o svrsi satelita.

Lansiranje je dio svemirskog programa iranske Revolucionarne garde i iranskog civilnog svemirskog programa, izvijestila je IRNA.

Nije nezavisno potvrđeno da je Iran uspješno lansirao satelit u orbitu.

Sjedinjene Američke Države su ranije rekle da iranska lansiranja satelita krše rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i pozvale su Teheran da ne provodi aktivnosti, koje uključuju balističke rakete sposobne nositi nuklearno oružje.

Sankcije UN-a vezane uz iranski program balističkih projektila istekle su prošlog listopada.

Prema procjeni američke obavještajne zajednice iz 2023., razvoj vozila za lansiranje satelita "skraćuje vrijeme potrebno" da Iran razvije interkontinentalnu balističku raketu jer koristi sličnu tehnologiju.