HLAĐENJE PRIJE SVEGA

Iračani odustali od američkih tenkova koje su zamjenili ljutom konkurencijom s ugrađenom klimom

14.06.2018 u 22:16

Bionic
Reading

Elitne iračke oklopne postrojbe ovih su dana zamijenili američke tenkove M1A1 Abrams ruskim tenkovima tipa T-90S

Kako piše specijalizirani Jane's, a prenosi Russia Beyond, iračka 35. brigada 9. oklopne divizije zamijenila je dosadašnje američke tenkove sa 39 primjeraka novih ruskih tenkova tipa T-90S.

Iračko ministarstvo obrane priopćilo je kako su američki tenkovi Abrams predani 34. brigadi, koja je prethodno koristila ruske tenkove T-72S, na bazi kojih su kasnije razvijeni tenkovi T-90S.

Prvi ruski tenkovi tipa T-90S stigli su u Irak u veljači prošle godine, a prema ugovoru, pored zasad 39 pristiglih tenkova Rusija će do kraja godine isporučiti još 35 primjeraka.

Ruski tenk T-90 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Radi se, naime, o izvoznoj verziji tenka T-90 koja nije opremljena sustavom 'Štora', već su na oklopnim vozilima ugrađeni dodatni blokovi dinamičke zaštite.

Tenk T-90 može se pohvaliti ugrađenim klima-uređajem Izvor: Društvene mreže / Autor: Russia Insight

Prednosti T-90S u odnosu na zapadne tenkove su mogućnost lansiranja protuoklopnih vođenih raketa iz topa, niska silueta, mala masa, odlična pokretljivost i prohodnost, efikasan reaktivni oklop, napredni sustav upravljanja paljbom te niža cijena, a valja napomenuti kako se u izvozne modele ugrađuje i klima-uređaj.

Američki tenk M1A1 Abrams kakvog koriste Iračani, pak, nema ugrađenu klimu za razliku od svojeg nasljednika tipa M1A2, a glavni razlog zamjene je američka odluka prema kojoj ne žele da se njihovim tenkovima koriste paravojne proiranske milicije. Stoga su Amerikanci ukinuli Iračanima održavanje tenkova pa su bili primorani na zamjenu.