sakralna baština

Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova 'Civitas Sacra' otvoren u Šibeniku

13.05.2019 u 15:36

Bionic
Reading

Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova 'Civitas Sacra' otvoren je svečano u ponedjeljak u obnovljenoj palači Galbiani u Šibeniku, otvorenju je nazočio i premijer Andrej Plenković, a u dvorani novog biskupijskog centra, vrijednog oko 37 milijuna kuna, pridružili su im se visoki crkveni dužnosnici i predstavnici lokalne vlasti

Centar 'Civitas Sacra' na nekoliko etaža prikazuje povijest gradnje šibenske katedrale, razaranje njezine kupole u Domovinskom ratu, eksponate iz riznice Šibenske biskupije, uz pomoć multimedijalne tehnologije. Posjetitelji mogu vidjeti kako se njihovo ime 'kleše' na kamenu, ili kako bi njihova glava izgledala da ju je na katedrali isklesao sam Juraj Dalmatinac.

Za obnovu derutne palače novac je većinom stigao iz EU fondova i to u iznosu od 31 milijun kuna, što je posebno pohvalio premijer Plenković.

Plenković: Koristiti EU fondove za obnovu sakralne baštine

'Bitno je da koristeći EU fondove Hrvatska obnavlja sakralnu baštinu. Napravili smo iskorak koji se na početku korištenja europskih sredstava činio zahtjevan, ali Šibenik je od danas bogatiji za veliku kulturnu ponudu, učinili ste da vam grad bude bolje brendiran i prepoznat kao važno kulturno središte Hrvatske', poručio je.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuo je da mu današnje otvaranje 'Civitas Sacre' predstavlja poseban užitak, ističući posebnosti Šibenika na nekoliko načina.

'U prvom redu, ono što često ističemo, Šibenik je prvi samorodni grad. Govorim u ime grada koji na svom području ima dva nacionalna parka i dva UNSECO spomenika, a jedan od njih je katedrala sv. Jakova. Ali, govorim i u ime grada koji je svoju prepoznatljivost i svoj imidž počeo intenzivno mijenjati zadnjih pet, šest godina. Grada koji je simboliziralo nešto što je propalo, grada koji se vraćajući upravo svojoj povijesti i svojoj kulturi izdigao prepoznatljivošću', kazo je Burić.

I palača Galbiani, dodao je, bila je zapušten prostor, da bi zahvaljujući europskom novcu i europskoj orijentiranosti države i Vlade bila obnovljena povijest i istaknut nacionalni ponos.

Biskup Rogić: Projekt od velikog značaja za grad, biskupiju i šire

Šibenski biskup Tomislav Rogić također je izrazio zadovoljstvo što je kraju priveden taj projekt od velikog značaja za grad, biskupiju i šire.

Napomenuo je da se u protekla 32 mjeseca na ovom mjestu stvarala jedna cijela epopeja susreta, dogovora, rješavanja problema, da je to bila jedna prava drama kako će sve na kraju uspjeti. Projekt je prijavljen u siječnju 2016. godine, a na dan sv. Jakova , 25. srpnja 2016. je i prihvaćen. U sklopu projekta restaurirano je više od 90 različitih umjetnina i ostalih sadržaja u katedrali i gradu, te oznake koje upućuju prema palači novog interpretacijskog centra.

'Svim partnerima i izvođačima radova hvala', poručio je biskup Rogić, nakon čega su uslijedili molitva i blagoslov centra te obilazak prostorijama na nekoliko etaža, sve od natkrivene terase orijentirane prema Kalelargi i Meduliću.

Svečanom otvaranju nazočili su i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, biskup dubrovački Mate Uzinić, biskup u miru Ante Ivas, župan šibensko kninski Goran Pauk sa zamjenicima i suradnicima, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, generalni vikar zadarske biskupije Lenkić te brojni ostali uzvanici.

Interpretacijski centar obuhvaća još i suvenirnicu te ugostiteljski objekt na terasi, a građanima će ulaz i razgledavanje 'Civitas Sacre' biti besplatni još danas i sutra u sklopu 'otvorenih dana'.