NAPETO NA GRADILIŠTU

Revoltirani Šibenčani uzeli stvar u svoje ruke; oštećeni strojevi i temelji gradilišta ispred katedrale. Što se to događa?

18.02.2019 u 13:45

Bionic
Reading

Sječa stabala podno šibenske katedrale izazvala je krajem prošlog tjedna pravu buru u Šibeniku, a dio građana toliko je revoltiran radovima da su tijekom vikenda na spornoj lokaciji održali prosvjede. Nepoznat počinitelj otišao je korak dalje tako da je gradilište jutros osvanulo devastirano

Strojevi i betonirani temelji konstrukcije koja treba biti postavljena podno šibenske katedrale oštećeni su u noći s nedjelje na ponedjeljak. Rezultat je to nezadovoljstva dijela građana Šibenika koji se s planom Šibenske nadbiskupije i gradske uprave uopće ne slažu.

Šibenska nadbiskupija u sklopu rekonstrukcije izrađuje Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova 'Civitas sacra - Sveti grad' u palači Galbiani. U projektnoj prijavi Šibenska biskupija se, kao prijavitelj, obvezala uložiti dio sredstava u lokalnu zajednicu pa je tako u partnerstvu s Gradom Šibenikom i Turističkom zajednicom Šibenika obnovljeno dječje igralište na obali, postavljena je turistička signalizacija, a sada su krenuli radovi u podnožju stepenica ispred katedrale.

Dio projekta uključuje i totem ispod stepeništa šibenske katedrale, koji će sadržavati projektor zaštićen od vremenskih uvjeta i vandala te će projicirati na montažno platno (nategnuto na novouređeni zid) promotivni film o katedrali, Interpretacijskom centru i samom gradu Šibeniku. Ujedno se u tijelo totema ugrađuje touch screen sa servisnim informacijama Interpretacijskog centra, katedrale i ostalih turističkih atrakcija u jezgri te s wifi routerom koji će svima omogućiti besplatni pristup internetu, navodi se iz projektantskog tima Kocka.

Krajem prošlog tjedna svoje nezadovoljstvo radovima i samim projektom izrazio je i arhitekt Ante Vrban, inače porijeklom Šibenčanin, koji je u svojoj objavi na Facebooku bio žestok: 'Tko je ovo točno dozvolio? I po kojoj logici, dozvoli, znanju i obrazovanju?'

Sječa stabla mirte podno šibenske katedrale bila je kap koja je prelila čašu nezadovoljnih Šibenčana. Tijekom današnjeg jutra strojevi i gradilište osvanuli su devastirani, a s obzirom da vlasnik tvrtke koja izvodi radove ne želi kazneni progon, policija je obustavila istragu. Kako doznaje Šibenik.in, netko je nožem prerezao hidrauliku na bageru, izbušio gumu i izgazio svježi beton na gradilištu podno katedrale te pobacao limenke i kamenje na tom mjestu.

  • +9
Šibenik: Oštećeni bageri i temelji budućeg videozida kod katedrale sv. Jakova Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Na cijeli slučaj osvrnuo se i jedan od većih kritičara ovog projekta, šibenski gradski vijećnik Anton Dobra, a što je izjavio, možete pogledati u videoprilogu.