đivo ljubičić

Internist-pulmolog iz KB Dubrava: Smetnje zbog koronavirusa mogu potrajati i do šest mjeseci i ne znamo koje sve dugoročne posljedice mogu biti

12.04.2021 u 19:10

Bionic
Reading

U ovom trenutku u KB Dubrava se nalazi 321 bolesnik, od čega je 53 bolesnika u jedinicama intenzivnog liječnika, 31 bolesnik je na respiratoru

Đivo Ljubičić, internist-pulmolog iz KB Dubrava govoreći o usporedbi stanja iz jeseni i danas kazao je da je situacija teška jer imaju mlađe bolesnike u 40-ima, 50-ima, te da se klinička slika puno brže razvija nego u jesen.

'Sreća u nesreći je da se bolesnici uspkos tome brže oporavljaju tako da je smrtnost manja nego u zimu', kazao je Ljubičić za RTL Danas.

Dodao je da su već od jeseni osnovali post covid dnevnu bolnicu te da do sada imaju 1600 bolesnika koji imaju prvenstveno respiratorne simptome.

'Ali postalo je jasno da osim plućnih bolesti sve više nam dolaze ljudi s umorom, neurološkim smetnjama, nesanicama, smetnjama sluha, okusa i mirisa a sve to može potrajati čak do 6 mjeseci i ne znamo koje dugoročne posljednice će biti', naglasio je.

Dodao je da dosta često, prema međunarodnim podacima, dio tih bolesnika bori s anksioznošću.

'Oni koji su bili u intenzivnim jedincima čest je slučaj da se bore s time', zaključio je.