U SOTINU NAĐENO DESETAK UBIJENIH

Informaciju o masovnoj grobnici Hrvatska dobila od Srbije

23.04.2013 u 18:11

Bionic
Reading

U masovnoj grobnici nedaleko od klaonice u Sotinu, čije je iskapanje počelo krajem prošloga tjedna, ekipe za ekshumaciju dosad su otkrile posmrtne ostatke desetak žrtava, potvrdio je na konferenciji za novinare pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić

Grujić je podsjetio kako je riječ o sekundarnoj grobnici u koju su žrtve premještene iz primarne grobnice nedaleko od ulaza u Sotin iz smjera Vukovara, a u kojoj su pronađeni posmrtni ostatci triju žrtava. Posmrtni ostatci ostalih žrtava iz te su grobnice 1997. godine premješteni na lokaciju kod klaonice.

Grujić je također rekao kako su posmrtni ostatci žrtava pronađeni u jednom od desetak rovova u koji su odlagani ostatci životinja iz klaonice. Istaknuo je kako će zbog toga, te zato što su trupla premještena iz primarne grobnice, proces identifikacije biti vrlo složen.

O masovnim grobnicama kod Sotina doznalo se na osnovi svjedočenja osobe protiv koje srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine provodi istragu zbog sumnje u kazneno djelo ratnog zločina počinjeno u Sotinu 1991. godine. Pretpostavlja se kako su žrtve čiji su posmrtni ostatci pronađeni Sotinjani nestali u tome mjestu krajem listopada 1991., pošto su to vukovarsko prigradsko naselje okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe.

Na konferenciji za novinare bio je i ministar branitelja Predrag Matić, koji je ocijenio kako je pronalazak masovnih grobnica kod Sotina prvi rezultat suradnje između hrvatskih i srbijanskih tijela u koju se nije 'petljala' politika. Dodao je da se politika 'definitivno izmiče iz pitanja nestalih' koje tako postaje isključivo humanitarnim.

'Uistinu se ne može reći i za prethodne vlade da si nisu dale truda da se riješi pitanje nestalih osoba. Vratit ćemo se samo na susrete predsjednika Josipovića i Tadića u Srbiji, kada su konačno otvorene neke stvari, zatim nedavni susret premijera Milanovića i Dačića te susret naše ministrice i srbijanskog ministra vanjskih poslova', rekao je Matić.

Također je ponovio kako je pitanje nestalih osoba 'od prvorazrednog značaja' za Ministarstvo branitelja. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još su 1703 osobe od kojih je 25 iz Sotina.