EUROSTAT

[INFOGRAFIKA] Kukamo da nam nedostaje policajaca, no pogledajte što kaže europska statistika

07.01.2019 u 18:55

Bionic
Reading

Svakih sto tisuća stanovnika Europske unije u prosjeku čuva 318 policajaca, pokazuju podaci Eurostata. U Hrvatskoj je taj broj znatno veći te je za održavanje reda i mira angažirano 490 policajaca na sto tisuća stanovnika

Posljednjih godina broj policijskih službenika u EU postupno se smanjuje. Tako je cijela Europska unija u 2016. imala 1,62 milijuna policajaca, što je 3,4 posto manje nego 2009. godine.

Međutim, među državama članicama postoje velike razlike. Po broju policajaca prednjači Cipar, u kojem na svakih sto tisuća ljudi dolaze 573 policajca.

Slijede Malta i Grčka, a znatno iznad europskog prosjeka je i Hrvatska s 490 policajaca na 100.000 stanovnika. Kad se govori o višku policajaca, često se poteže argument da ih je prije 1990. u Hrvatskoj bilo oko 9000, a danas ih ima oko 20.000. Teško je, međutim, uspoređivati dva različita sustava jer današnja hrvatska policija pokriva puno više poslova.

Tako, primjerice policija u SR Hrvatskoj nije osiguravala državne granice, već je to činila vojska. Također, u broj policajaca iz tog vremena nisu bili uračunati pripadnici milicije na razini središnje vlasti, odnosno SUP-a.

Štoviše, iz sindikata policije upozoravaju na nedostatak policajaca u Hrvatskoj. 'Kroničan je nedostatak policijskih službenika u RH, pa i u Zagrebu, u kojem ih nedostaje oko 1000, a za šengenske granice trebat će ih još puno više', poručio je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, gostujući nedavno na televiziji N1.

Daleko najmanje policajaca u EU ima Mađarska - samo 90 na sto tisuća ljudi. Znatno ispod prosjeka su i Finska, Danska i Švedska.

U izvješću Eurostata ističe se da broj policajaca u pojedinim zemljama EU-a ovisi o zakonodavstvu i nadležnosti policije. Također, postoje razlike u definiranju policijskog službenika. Prema standardnoj definiciji, u policijske službenike ubrajaju se samo djelatnici koji obavljaju tipične policijske poslove, a ne svi zaposleni u policiji.

  • +30
Interventna policija Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL