podaci ministarstva rada

Inflacija u SAD-u ubrzala u ožujku

10.04.2024 u 16:46

Bionic
Reading

Inflacija u SAD-u ubrzala je u ožujku, odražavajući rast cijena benzina, pokazalo je u srijedu izvješće ministarstva rada.

Inflacija u SAD-u ubrzala je u ožujku, odražavajući rast cijena benzina, pokazalo je u srijedu izvješće ministarstva rada.

Godišnja stopa inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu iznosila je u ožujku 3,5 posto i bila je za 0,3 postotna boda viša nego u veljači, pokazuju podaci ministarstva.

Kad se isključe cijene hrane i energije, temeljna inflacija iznosila je 3,8 posto, kao i u veljači, pokazuju izračuni ministarstva.

Cijene benzina porasle su na godišnjoj razini za 1,3 posto. U veljači su pak bile niže gotovo četiri posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Za struju je trebalo izdvojiti pet posto više nego prije godinu dana. U veljači bila je skuplja za 3,6 posto. Plin je pak pojeftinio za 3,2 posto, ali znatno blaže nego u veljači kada je stajao gotovo devet posto manje nego prije godinu dana.

Zamjetno je na godišnjoj razini ponovno poskupio prijevoz, gotovo 11 posto, nešto snažnije nego u veljači, pokazuje izvješće. Rast cijena hrane na godišnjoj razini bio je stabilan i u ožujku je iznosio 2,2 posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u SAD-u porasle za 0,4 posto, kao i u veljači. Ravnomjeran rast cijena pokazuje i stopa temeljne inflacije, koja ne uključuje energiju i hranu, također po stopi od 0,4 posto, pokazuju tablice ministarstva.