NOĆ U STOŽERU GUBITNIKA

Infarktni poraz koji je upalio crveni alarm u SDP-u

12.01.2015 u 10:23

  • +28

Izborni stožer Ive Josipovića

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Šok, oduševljenje, nevjerica, pa potpuno potonuće. Od prvih izlaznih anketa u 19 sati pa sve do malo prije nego li je Državno izborno povjerenstvo (DIP) 22 sata objavilo neslužbene rezultate u Novinarskom domu, gdje je stožer Ive Josipovića bio smješten, emocije su išle od stanja šoka do potpune euforije i nazad. Sportskim žargonom rečeno – nije to bila utakmica za one sa slabijim srcem. Kako i ne bi kad je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s tek 32 tisuća glasova više

'Je*em ti, sad ću morati tražiti novi posao', bila je prva reakcija koju sam čuo osluškujući u 'pušioni' što okupljeni misle kada su stigle izlazne ankete u 19 sati. Izgovorila ju je meni nepoznata djevojka s akreditacijom oko vrata na kojoj je pisalo Organizator. Grabar Kitarović imala je u tom trenutku tri posto prednosti. Festival demokracije, kako se to često narodu voli prezentirati, zapravo se svodi na vrlo pragmatične, obične stvari, poput posla na državnim jaslama.

'Mi moramo sanjati', čula se iz zvučnika Crvena jabuka. Sat vremena kasnije san je bio dosanjan jer su brojke iz DIP-a govorile da Josipović ima par postotaka prednosti ispred Grabar Kitarović. Euforiji i sreći nije bilo kraja – skok gore citirane djevojke u tom trenutku bio je takav da bi sa svojih metar i šezdesetak centimetara bila bez problema u stanju zakucati u koš.

I dok su ostali bili u euforiji, jedini staložen i pomalo nervozan bio je Arsen Bauk, ministar uprave. Većinu večeri proveo je u novinarskoj sobi, surfajući i proučavajući rezultate iz DIP-a i šetajući poput profesora Baltazara. Već tada je predvidio ono što će se dogoditi nešto kasnije – poraz Ive Josipovića.

'Bez obzira na rezultate DIP-a ipak sam u ovako ranoj fazi skloniji vjerovati izlaznim anketama i to zbog metodologije po kojoj se rade. Volio bih međutim da su pogriješili, i to ovaj put u našu korist, rekao je u tom trenutku Bauk. No pogreške nije bilo. Josipović se pojavio nešto iza 20 sati i dobar dio večeri proveo je na stepeništu s najbližim suradnicima vidno potresen rezultatima koji nisu obećavali.

Dok je on u hodniku 'zelenio' šefica njegove kampanje Tamara Obradović Mazal skakala je od sreće na pozornici, navlačeći majicu da ne otkrije strateška mjesta. Svi su, osim Bauka, vjerovali da je to to. Počelo se nazdravljati, krenulo se nešto i prigristi, ali 'banket' nije bio ni sjena onog od prije pet godina. Nešto malo hladne prasetine, kanapejčići, slanci, sokovi i nešto bijelo i crnog. 'Otišli su milijuni na kampanju, pa nije ostalo za staviti pod zub', cinično je komentirao kolega.

'Večeras je naša fešta' Tomislava Ivčića nije dugo svirala, već u 21:15 Josipović je novinarima u prolazu na hodniku priznao poraz. Ostat će zapisan kao prvi hrvatski predsjednik koji nije uspio dohvatiti drugi mandat za redom. Netom nakon toga u stožer je direktno iz Pariza doletio i premijer Zoran Milanović. 'Prednost je dvadeset, trideset tisuća glasova. Izgleda da sam jako krivo prognozirao kad sam rekao da veća izlaznost ide u prilog Ivi Josipoviću. Prvi put Hrvatska ima predsjednika koji je pobijedio s nekoliko tisuća glasova', priznao je poraz Milanović dodavši da je Vlada bila uteg sada već bivšem predsjedniku.

O uzrocima poraza u SDP-u će se baviti narednih dana. No, SDP-ov europarlametarac Tonino Picula sa strahom je pogledao u budućnost.

'SDP mora analizirati rezultat i kad dobiva, a posebno kad izgubi. Bojim se da bi 2015. godina mogla za SDP završiti na način na koji je počela', komentirao je Picula aludirajući na parlamentarne izbore koji nas čekaju u studenom.

Tko je kriv za poraz SDP-ovci u diktafon govore uglavnom općenito, najavljujući analize koje bi trebale krivca otkriti, ali kad se on ugasi možete čuti kako je vođenje kampanje imalo tri linije – onu koju su radili profesionalci, onu koju su radili Josipovićevi ljudi i onu koju je vodio SDP.

'Ključ poraza je u tome što se nije znalo tko tu što radi. Puno baba kilavo dite. Uz to očito je da je HDZ odradio stručno svoj posao, a Josipoviću je kao uteg bila i Vlada i loša gospodarska situacija', kazao nam je jedan SDP-ovac želeći ostati anoniman.

Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan, drži pak da je presudila loša gospodarska situacija. 'Nisam vidovit i nemam kuglu i ne znam koji su razlozi, ali očito da je gospodarsko-socijalna situacija presudila. Žao mi je jer Ivo je pravi socijaldemokrat i idealan izbor za predsjednika' kazao je Komadina.

Upitan kako to da Josipoviću nije pomogla ni velika izlaznost (59,05 posto op.a.) na izbore koju su priželjkivali kazao je da je samo u teoriji tako da ljevičarski birači ostaju kod kuće pa ih treba motivirati. 'Birača je jučer bilo više pa je rezultat takav kakav je', priznao je Komadina i dodao da se SDP i Vlada moraju podignuti iz poraza.

Kada je svima postalo jasno da će umjesto na Pantovčak Josipović u buduće na Pravni fakultet, sada već bivši predsjednik zahvalio se svima koji su ga podržali i priznao poraz.

'Gospođa Grabrar Kitarović je pobijedila u demokratskoj utakmici i zato još jednom čestitam. Istina je, razlika među nama je vrlo mala, ali to je bit demokracije – da onaj tko dobije više glasova, nosi pobjedu', rekao je Josipović.


Mirando Mrsić, šef Josipovićeve prošle kampanje smatra da prvo sve treba prespavati pa tek onda krenuti u analizu poraza.

'Ovo nije samo poraz već i poruka za parlamentarne izbore. U prvom krugu se vidjelo da građani žele promjenu smjera i da je to i to je bilo vidljivo i sinoć iako je poraz tijesan', kazao je Mrsić.

Slično razmišljanje ponudio je i Rajko Ostojić.

'Treba analizirati ne samo drugi nego i prvi krug u kojem je Sinčić dobio 16 posto. To je nešto je nad čim se svi mi koji se bavimo politikom moraju se dobro zamisliti. Šokantan je poraz, ali ne bojim se za parlamentarne izbore, crveni alarm je upaljen i trebamo se posložiti', mišljenja je bio Ostojić.

Hoće li u tome uspjeti doznat ćemo potkraj godine a međuvremenu ćemo vidjeti kakav će odnos biti na relaciji Banski dvori – Pantovčak.

'Bilo je gusto, ha? A neka i to jednom bude tako. Ali znaš, da ti pravo kažem, nisam izašao na izbore. Nije me briga, ja ću vozit bio Ivo ili Kolinda na Pantovčaku. Ali moram ti reći jednu stvar. Vozio sam neke večeras u Hypo centar gdje je bio njen stožer. Parkirali su svoje aute na taxi stajalište. Kako da radim posao kad mi oni ne daju. Ako tako misle dalje ne piše nam se dobro', zaključio je izbornu noć taksist koji me je doveo kući.

RTL Autor: RTL