POPISIVANJE 1,2 MILIJARDE STANOVNIKA

Indija počela 'najveći posao na svijetu'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.04.2010 14:27
  • Objavljeno 01.04.2010 u 14:27
POPIS STANOVNIŠTVA INDIJA

POPIS STANOVNIŠTVA INDIJA

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS

Vojska od 2,5 milijuna popisivača počela je u četvrtak u Indiji 'najveći posao na svijetu', popisivanje stanovništva koje premašuje milijardu ljudi, a taj gigantski posao koji se obavlja svakih deset godina, upotpunjuje se ovog puta uzimanjem biometrijskih podataka

Biometrijski podaci, fotografija te otisci prstiju uzet će se u svih osoba starijih od 15 godina, a informacije će tvoriti nov Nacionalni registar stanovništva Indije, koje je procijenjeno na 1,2 milijarde.

'Ovo je prvi pokušaj u ljudskoj povijesti da se identificira, prebroji i upiše te konačno izradi osobna iskaznica za 1,2 milijarde ljudi', rekao je ministar unutarnjih poslova Palaniappan Chidambaram.

Dosad Indija nije imala sustav nacionalnih osobnih brojeva niti osobnih iskaznica. Popisivanje je počelo s predsjednicom Indije, Pratibhom Patil u predsjedničkoj palači, a u idućih šest mjeseci 2,5 milijuna popisivača prijeći će više od 630.000 sela i više od 5.000 gradova.

Za taj posao popisivači su opskrbljeni satelitskim kartama 608.786 sela, a obići će sve tipove naselja od modernih zgrada do sklepanih nastamba i slumova svih vrsta. Upisivat će također i milijune beskućnika koji spavaju na željezničkim platformama, pod mostovima i u parkovima.

Osim podataka o nacionalnosti i bračnome statusu, popisivači će bilježiti i posjedovanje bankovnog računa i mobitela, no neće upisivati podatke o pristupu pitkoj vodi i električnoj struji, niti tipu nastambe.

Posao bi trebao biti završen u veljači 2011., a dobivenim podacima koristit će se vlada u politici, planiranju i donošenju proračuna. Bit će to 15. po redu popisivanje stanovništva što Indija provodi svakih deset godina. Popisivanje Indijaca počele su još 1872. godine britanske kolonijalne vlasti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!