covid-19

Indija otvara škole unatoč 89.700 novih slučajeva koronavirusa

09.09.2020 u 10:28

Bionic
Reading

U Indiji je zabilježen dnevni porast od 89.706 slučajeva koronavirusa u srijedu, čime je postala druga u svijetu po broju slučajeva s 4,3 milijuna zaraženih, no vlada je unatoč tome odlučila nakon više od pet mjeseci otvoriti škole za učenike viših razreda

Najmanje 1115 smrtnih ishoda povezanih s koronavirusom zabilježeno je u protekla 24 sata, čime je ukupni broj umrlih porastao na 73.890, reklo je ministarstvo zdravstva u svojem dnevnom izvješću.

Indija je druga u svijetu po broju zaraženih s 4.370.128 slučajeva, iza Sjedinjenih Država, koje imaju ukupno 6.327.793 slučaja, prema sveučilištu Johns Hopkins sa sjedištem u SAD-u.

Ministarstvo je najavilo u utorak navečer djelomično otvaranje škola od 21. rujna za učenike viših razreda.

Konačna odluka ostavljena je roditeljima, koji će trebati dati pismenu suglasnost da im djeca idu u školu, reklo je ministarstvo.

I dalje će biti dopušteno online učenje. Zasad se ne spominje otvaranje škole za mlađe učenike.

Smjernice će biti objavljene u sklopu četvrte faze ublažavanja mjera.

Indija je uvela strogu karantenu 25. ožujka i počela je ublažavati ograničenja od sredine svibnja, unatoč porastu broja zaraženih, kako bi oživjela pandemijom pogođeno gospodarstvo.

U sklopu popuštanja mjera je i nastavak prometa podzemnom željeznicom u indijskim gradovima, uključujući New Delhi i Bengaluru, u ponedjeljak.

Glavno indijsko turističko odredište Taj Mahal  također će se otvoriti 21. rujna, ali će se paziti na stroge sigurnosne uvjete i pravila o fizičkom razmaku.