koronavirus

Indija nadmašila Italiju po broju zaraženih, u jednom danu zabilježili gotovo deset tisuća novooboljelih

06.06.2020 u 12:54

Bionic
Reading

Indija je nadmašila Italiju postavši šesta država u svijetu s najviše zaraženih koronavirusom s potvrđenim najvećim dnevnim porastom infekcije dosad, njih 9887, podaci su objavljeni u subotu

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je o 9887 novih slučajeva u protekla 24 sata, čime se broj ukupno zaraženih u zemlji povećava na 236.657. Od petka su zabilježena najmanje 294 smrtna slučaja povezana s covidom-19, a ukupno su u cijeloj zemlji evidentirane 6642 smrti. Podaci pokazuju da je Indija sada na šestome mjestu po broju zaraženih u svijetu, što je više i od Italije, u kojoj je do petka navečer zabilježen ukupno 234.531 slučaj zaraze, podaci su američkog Sveučilišta Johns Hopkins.

Brojni novi slučajevi zaraze evidentirani su u ruralnim dijelovima zemlje, pošto su stotine tisuća dnevnih radnika migranata, zbog gubitka poslova napustili indijske gradove zbog mjera karantene. Vlasti su njihovo kretanje izvan gradova i povratak kućama počeli dopuštati početkom svibnja, što je rezultiralo kaotičnim prizorima prenapučenih graničnih prijelaza. Vlada proteklih tjedana postupno popušta mjera karantene, uvedene 25. ožujka nastojeći oživjeti gospodarstvo. Mjere ograničenja sada se primjenjuju na veće zatvorene prostore ili visokorizična područja, dok su rad tržnica, manjih tvrtki i industrijska djelatnost ponovno dopušteni. Otvoreni su i cestovni, željeznički i zračni promet.

  • +12
Koronavirus u Indiji Izvor: EPA / Autor: JAGADEESH NV

Vlada od ponedjeljka najavljuje nova pravila kada je posrijedi ponovno otvaranje većih trgovačkih centara, restorana, hotela i povijesno-kulturnih mjesta, no i dalje vrijede ograničenja za velika okupljanja.