HRVATSKI HARAČ

'Ina prebija dugovanja preko leđa građana BiH'

25.08.2009 u 18:24

Bionic
Reading

Predstavnici vlasti i naftaških organizacija BiH u današnjem su izdanju banjalučkih Nezavisnih novina za posljednje poskupljenje goriva u toj državi optužili hrvatsku naftnu kompaniju Inu, za koju tvrde da na BiH tržištu ima monopol i nastoji svoje dugove prema hrvatskoj državi naplatiti od građana BiH

MOSTAR - "Sigurno je to ključni razlog za povećanje cijena. Država nije smjela dopustiti monopolski položaj takve kompanije koja nas sad drži u šaci i koja svoja dugovanja prebija i preko leđa građana BiH", rekao je novinama Duljko Hasić, ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH.

Hasić tvrdi da je cijena nafte u BiH podignuta nedugo poslije najave hrvatske premijerke Jadranke Kosor da Ina svoj dug mora vratiti do kraja godine, jer će se u suprotnom ići na prinudnu naplatu.

"Građani BiH plaćaju dugove hrvatskih kompanija jer posljednja poskupljenja nisu opravdana cijenama na svjetskom tržištu. Država se kroz konkurencijsko vijeće mora što prije zaštititi od monopola", kaže Hasić.

Energetski analitičar Dušan Bogdanović smatra kako je Ina "naučila na tržištu BiH raditi što hoće" jer unatoč poskupljenju naftnih derivata i dalje ubire ekstraprofit.

Tajnica Udruženja trgovaca nafte i naftnih derivata FBiH Amela Kečo ocijenila je kako je povećanje cijena naftnih derivata posljedica podizanja rafinerijskih cijena, prije svega rafinerija iz Hrvatske.

Sve rafinerije su imale velike gubitke pa povećanjem cijena, što je i logično, žele nadoknaditi svoje gubitke. Svjedoci smo koliko Ina duguje za poreze i doprinose, rekla je Kečo.

Iz sarajevskog Energopetrola, koji je u vlasništvu konzorcija Ine i Mola, opovrgavaju optužbe i tvrde da cijene nisu povećane zbog Inina duga već se formiraju po cijenama barela nafte na mediteranskom tržištu.

"Njihove konstatacije nisu točne, cijene formiramo na osnovu cijena na Mediteranskoj i Roterdamskoj burzi i najnovije poskupljenje goriva je isključivo prouzročeno kretanjem cijena na tim burzama", rekao je direktor Energopetrola Franjo Božić

Po podacima Vanjskotrgovinske komore, Ina opskrbljuje naftom i derivatima 50 posto tržišta BiH.