GOTOVO PREOBLIKOVANJE

Imunološki zavod i službeno postaje javna ustanova

20.08.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Vlada će na današnjoj sjednici i službeno donijeti uredbu o osnivanju Imunološkog zavoda kao javne ustanove, nakon što je krajem srpnja pokrenula postupak preoblikovanja trgovačkog društva Imunološkog zavoda u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva

Na posljednjoj sjednici prije godišnjih odmora Vlada je zadužila Ministarstvo zdravlja i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUDDI) za poduzimanje radnji za pokretanje postupka radi preoblikovanja trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u Imunološki zavod, ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva, u cilju osiguravanja opstojnosti proizvodnje cjepiva i krvnih derivata iz ljudske plazme kao proizvodnje od strateške važnosti za zdravstveni sustav Republike Hrvatske i zaštitu zdravlja njenih stanovnika.

Preoblikovanje su Ministarstvo zdravstva i DUDDI trebali obaviti u roku od 90 dana kako bi se u proračunu za iduću godinu mogao osigurati novac za rad Zavoda.

Današnjom odlukom o osnivanju javne ustanove Imunološki zavod propisat će se da Zavod počinje s radom danom upisa u sudski registar, a danom stupanja na snagu ugovora o prijenosu djelatnosti, koji će sklopiti Imunološki zavod d.d. sa Zavodom, prenose se sva prava i obveze vezane uz prenesenu djelatnost na Zavod te Imunološki zavod d.d. daje Zavodu pravo korištenja poslovnih prostora i opreme za obavljanje prenesene djelatnosti.

Danom stupanja na snagu ugovora o prijenosu djelatnosti na Zavod kao javnu ustanovu prenose se ugovori o radu radnika Imunološkog zavoda d.d., svih koji su do dana stupanja na snagu ove uredbe bili zaposleni u Imunološkom zavodu d.d. na neodređeno vrijeme.

U roku od osam dana od dana stupanja na snagu ugovora o prijenosu djelatnosti Zavod će preuzeti arhivu i dokumentaciju (arhivsku građu) trgovačkog društva za prenesenu djelatnost, prema specifikaciji Imunološkog zavoda d.d. koju je direktor trgovačkog društva obvezan dostaviti Zavodu.

U roku od osam dana od dana stupanja na snagu ugovora o prijenosu imovine Imunološkog zavoda d.d. na Republiku Hrvatsku, Vlada Republike Hrvatske će posebnom odlukom prenijeti tu imovinu na novoosnovanu javnu ustanovu Imunološki zavod te sva prava i obveze vezane uz prenesenu imovinu. Za osnivanje i pripremu početka rada Imunološkog zavoda osigurana su sredstva u državnom proračunu.

Podsjetimo, odluka o preoblikovanju Imunološkog zavoda na dnevni red je došla nakon neuspjele privatizacije. Najprije su od privatizacije odustali ozbiljni igrači iz branše, a potom je u srpnju odbijena ponuda komanditnog društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu.

'Nakon više mjeseci napetosti vjerujemo da je ovo rješenje. Problem je to koji smo naslijedili i koji se godinama zanemarivao. Rješenje nije najsretnije, ali je način da se sačuva tvrtka. Dokazuje to da ozbiljno shvaćamo probleme iako ih nismo uzrokovali, a takvih je puno u Hrvatskoj', kazao je nakon donošenja odluke o preoblikovanju premijer Zoran Milanović.