Sabor

Imovinske kartice sudaca bit će javno dostupne

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 11.12.2019 14:17
  • Objavljeno 11.12.2019 u 14:17
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Izmjenama Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću i o Državnom sudbenom vijeću uklanjaju se tehničke prepreke za objavu imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika, istaknuto je u srijedu u saborskoj raspravi u kojoj je oporba izrazila sumnju da će one doista i biti objavljene

'Cilj izmjena je da se pravosudni dužnosnici dovedu u istu razinu s državnim dužnosnicima u pogledu objave imovinske kartice. Uklonjene su poteškoće povezane sa zaštitom osobnih podataka i imovinske kartice pravosudnih dužnosnika poredane su s dužnosničkim i bit će dostupne po istom principu', kazao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.

Cilj je povećati transparentnost i povjerenje građana u pravosudni sustav, istaknula je Marija Jelkovac (HDZ) pojasnivši kako objava imovinskih kartica sudaca dosad nije zaživjela jer se počela primjenjivati EU uredba o zaštiti osobnih podataka zbog čega je trebalo uskladiti zakone.

Miro Bulj (Most ) međutim ne vjeruje da će suci i državni odvjetnici uopće htjeti dostaviti imovinske kartice. 'Ne vjerujem da će ti ljudi uopće to dostaviti s obzirom na stanje u pravosuđu', kazao je.

I Peđa Grbin (SDP) pita hoće li zakon ostati samo mrtvo slovo na papiru ili će zaživjeti u praksi.

'Ni dosad nije postajala zapreka za objavu imovinskih kartica pravosudnih dužnosnika a Državno sudbeno vijeće se protiv toga borilo rukama i nogama i tražilo svaki zarez da to izbjegne', kazao je Grbin pitajući na koji se način misli obvezati DSV da svoju zakonom propisanu zadaću doista i obavi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!