MORSKA GROBNICA

Imigranti se smrznuli na improviziranom plovilu

09.02.2015 u 23:32

Bionic
Reading

Broj poginulih imigranata na brodu koji je noću na ponedjeljak po iznimno snažnom nevremenu pokušao preploviti Sredozemno more popeo se na dvadeset devet, usprkos naporima talijanske obalne straže

Osammetarski valovi, snažan vjetar i niska temperatura bili su kobni za tridesetak od 105 imigranata iz Afrike južno od Sahare koji su na improviziranom plovilu isplovili iz Libije u nadi da će se dočepati Europe.

U nedjelju poslijepodne, dok su još bili blizu libijske obale pozvali su u pomoć talijansku obalnu stražu putem satelitskog telefona.

Trgovački brod koji je bio u tom sektoru pošao je u pomoć izbjeglicama, a dva motorna broda talijanske obalne straže pošla su s otoka Lampeduse usprkos olujnom nevremenu, rekao je Filippo Marini, glasnogovornik obalne straže.

Kada su došli do plovila, obalna straža je ukrcala imigrante na svoja dva broda. Sedmero ih se već bilo smrznulo, a unatoč naporima medicinskog osoblja koje je bilo na talijanskim brodovima više od dvadeset umrlo je od pothlađenosti tijekom dugog puta na Lampedusu.

Medicinski izvor na otoku potvrdio je za AFP da je na brodovima bilo 29 trupala.

Spasilačke ekipe su organizirale prijevoz imigranata koji su još bili u hipotermiji na Siciliju i na druga bolje opremljena mjesta.

Zima i loše vrijeme ne sprječavaju ilegalne imigrante, uglavnom iz Libije, da pođu na opasan put prema Europi.

U 2014. u Italiju je stigao rekordan broj imigranata, više od 170.000.

Po podatcima talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, u siječnju ih je stiglo još 3528.