upozorenje iz susjedstva

'Imamo osjećaj lažne sigurnosti. Moramo biti svjesni da je opasnija delta varijanta u našoj blizini'

02.07.2021 u 16:18

Bionic
Reading

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je u petak da će se idućeg tjedna početi s masovnim cijepljenjem i u slovenskim bolnicama, te upozorio na stvaranje "lažnog osjećaja sigurnosti" zbog trenutno povoljne epidemiološke situacije.

"Ovih dana imamo osjećaj lažne sigurnosti zbog povoljne epidemiološke situacije", rekao je Poklukar. "No, moramo biti svjesni da je opasnija delta varijanta u našoj blizini i da su cijepljenje i dobra procijepljenost jedini način da ove jeseni opet ne razgovaramo o tome hoće li se otvoriti škole ili ne i hoće li djelovati turizam, ugostiteljstvo i druge aktivnosti", upozorio je ministar prilikom obilaska bolnica u više gradova u okviru kampanje Cijepi se!

Slovenija je do sada punim dozama cjepiva zaštitila samo oko trećine stanovništva, a interes je opao u odnosu na vrijeme kad je cjepiva bilo premalo i još uvijek nije dovoljan da se postigne veća procijepljenost.

Idući tjedan organizirat će se i masovno cijepljenje bez najave u bolnicama širom Slovenije, a na cijepljenje će se pozivati i oni koji dolaze na ambulantne preglede, najavio je Poklukar, dodavši da je riječ o oko 20.000 pacijenata koji na preglede dolaze svaki dan.

U Sloveniji u zadnjih šest dana nije zabilježen nijedan slučaj smrti zbog Covida-19, 14-dnevna incidencija pala je na 22 slučaja na sto tisuća stanovnika, a  u bolnicama je samo 64 oboljelih od Covida 19.