VINKO FILIPOVIĆ:

'Imali smo javnu raspravu o zdravstvenom odgoju'

22.05.2013 u 23:00

Bionic
Reading

Nije baš točno da o zdravstvenom odgoju nije bilo javne rasprave, kako je zaključio Ustavni sud, izjavio je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović gostujući u HTV-ovom Dnevniku 3

'Agencija za odgoj i obrazovanje od 4. do 18. ožujka imala je javnu raspravu na kojoj se javilo gotovo stotinjak različitih subjekata, pa u konačnici i neke udruge koje su protiv zdravstvenog odgoja. Nakon te javne rasprave stručni tim je razmotrio sve prijedloge koje ćemo ugraditi u radionice, a koje će biti do jeseni, početka školske godine objavljeni kao priručnik. Svaki učitelj i nastavnik će imati priručnik sa svim radionicama zdravstvenog odgoja od 1. do 4. modula', rekao je Filipović.

Dodao je da se javna rasprava o zdravstvenom odgoju zapravo vodi već šest godina, a intenzivno deset mjeseci.

'Zdravstveni odgoj ni na koji način nije se smjelo, po meni, politizirati i davati mu neke ideološke predznake jer je on u interesu djece i njihovog zdravlja, odrastanja, sprječavanja različitih vrsta ovisnosti, spolno odgovornog ponašanja, spolno prenosivih bolesti i svega ostalog što on obuhvaća', rekao je Filipović.

U javnoj raspravi koja je najavljena za lipanj svi će imati priliku iznijeti svoje prijedloge, no to ne znači da će svi prijedlozi biti prihvaćeni jer je odgovornost obrazovne politike da donese neutralne, uravnotežene i stručne programe, koji ne smiju ni na koji način biti ideološki i svjetonazorski obojeni, poručio je ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

'Vrlo često pozivanje na članak 63. Ustava i prava roditelja na odgoj se jednoznačno tumači. Naime, u obrazloženju Ustavnog suda između ostalog stoji da je odgovornost roditelja u smislu članka 63. stavak 2 Ustava ograničena pravom djeteta na potpuni i skladan razvoj njegove osobnosti. To ujedno znači da roditelji nemaju pravo držati djecu u neznanju i sprječavati im dotok temeljnih informacija i sadržaja važnih za potpun i skladan razvoj njihove osobnosti', zaključio je Filipović.