MRSIĆ POZIVA SINDIKATE

'Ima vremena da se stvari dogovore, da se postigne konsenzus'

20.02.2014 u 15:53

Bionic
Reading

Prema prethodnim najavama, saborski su zastupnici danas trebali raspravljati o Zakonu o radu, zbog čega su sindikati najavljivali i prosvjed. Međutim, prijedlog ZOR-a ipak se nije pojavio na dnevnom redu današnje rasprave, a umjesto toga govorilo se o Zakonu o zaštiti na radu. Zbog čega je rasprava o ZOR-u odgođena, nije znao reći ni resorni ministar Mirando Mrsić, koji je sindikate još jednom pozvao na razgovor

Zakon o radu nije povučen iz saborske procedure i on će biti donesen kada se završi rasprava, kazao je danas novinarima u Saboru ministar rada i mirovinskog sustavaMirando Mrsić. Naime, prema informacijama koje su imali saborski zastupnici danas se trebalo raspravljati o ZOR-u, no već početkom tjedna rečeno im je da rasprava ipak neće biti danas, te se počelo šuškati kako će se ZOR na dnevnom redu naći sljedeći tjedan.

'Zakon o radu u saborskoj je proceduri. Tri zakona koja smo mi pustili u saborsku proceduru za nas su jednako važna, ovaj današnji Zakon o zaštiti na radu je u nekim segmentima i važniji nego Zakon o radu, jer se odnosi i na širu populaciju koju ne zahvaća sam ZOR. Zakon o reprezentativnosti drugi je zakon, ZOR treći; to ja ne rangiram kao važniji ili nevažniji, za mene su svi važni', komentirao je Mrsić

Sindikati su za danas najavljivali i prosvjed, no i on će, po svemu sudeći, biti prebačen za sljedeći tjedan. Ministar Mrsić ne strahuje od sindikalnih akcija.

'To je njihovo legitimno pravo izražavanja nezadovoljstva, a ja ih, evo, i ovim putem pozivam da sjednemo za stol, da razgovaramo. Mi smo uvijek bili otvoreni za razgovor, upozoravam da nismo mi bili ti koji su prekinuli razgovore, nego su se sindikati povukli iz pregovora zato što su krenuli onom idejom 'uzmi ili ostavi', a mi to nismo nikada radili. Još jednom ih pozivam da sjednemo za stol, jer i ovo sada što se dešava sa ZOR-om je javna rasprava, Sabor je javna rasprava, sve dok se u Saboru ne usvoji konačni prijedlog zakona, to je javna rasprava, ima vremena da se stvari dogovore, da se postigne konsenzus i to stalno ponavljam', rekao je Mrsić.

Međutim, sindikati za razgovore nisu spremni dok vladajući ne povuku ZOR iz saborske procedure na šest mjeseci.

'To je prijedlog sindikata, legitimno pravo sindikata. Pregovarali smo godinu i pol dana, preko 100 sati pregovora, ne znam više koliko tisuća stranica teksta. Mislimo da treba još i dalje pregovarati, ali povlačiti zakon nakon toliko razgovora i pregovora mislimo da nema smisla', rekao je Mrsić

Današnja najava smanjenja plaća državnim dužnosnicima, prokomentirao je Mrsić, logična je kada se mora smanjiti rashodovna strana. Znači li to da slijedi dodatno smanjenje plaća javnim službama?

'Mi moramo uskladiti rashodovnu stranu prema onome koliko imamo deficit i sve su opcije na stolu. Pa i ta opcija', kazao je Mrsić.

Novinari su ga upitali i za komentar jutrošnjeg performansa Hrvatskih laburista koji su u sabornicu ušetali s gaćama na štapu.

'Pitajte laburiste je li voda došla do grla da se nose gaće na štapu. To je njihov slikovit način izražavanja; ono što od njih očekujemo kod ovih zakona je da dobijemo jednu konstruktivnu raspravu i da ta rasprava doprinese boljoj kvaliteti zakona', rekao je Mrsić.

Upitan kako Hrvati žive, Mrsić je kazao: 'Živimo teško, svi živimo teško, Hrvatska je pet godina u recesiji i dok nam ne krene nabolje, svi ćemo živjeti teško i krpati kraj s krajem i to je realnost u kojoj jesmo.'