SLOVENSKI GUVERNER

'Ili zasučimo rukave ili pozovimo inozemnu pomoć!'

06.06.2014 u 13:22

Bionic
Reading

Iduća slovenska vlada morat će nastaviti s mjerama stabilizacije, jer bi u suprotnom Slovenija morala zatražiti inozemnu financijsku pomoć, izjavio je danas u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV guverner središnje banke Boštjan Jazbec.

"Iduća vlada imat će samo dvije mogućnosti: ili stvarno zasukati rukave i nastaviti proces koji smo započeli sa stabilizacijom bankarskog sustava ili jednostavno zamoliti za pomoć", kazao je Jazbec.

Ako se ostvare nove procjene da će slovenski BDP ove godine porasti, uvođenje novih poreza neće biti potrebno, a ako dođe do pada to će biti neizbježno, ocijenio je guverner slovenske središnje banke.

Na pitanje o tome kakav bi čovjek morao biti na na čelu nove slovenske vlade, Jazbec je odgovorio da to mora biti osoba s jasnom strategijom i vizijom.

"Morat će znati neutralizirati sve one suprotnosti koje u ovom trenutku ne doprinose tome da bi nas barem investitori uzimali ozbiljno", rekao je Jazbec.

Po njegovim riječima, stabilizacija i rješavanje nagomilanih dugova u Sloveniji će trajati godinama jer je taj problem godinama i nastajao. Osnovni je problem što se je razvoj slovenskog gospodarstva temeljio na dužničkom kapitalu, odnosno zaduživanju, a ne na vlasničkom kapitalu, zbog u Sloveniji stalno prisutnog straha od stranog kapitala, istaknuo je Jazbec u razgovoru za POP-TV.