SINDIKALNI ULTIMATUM

Ili referendum ili generalni štrajk 10. prosinca!

17.11.2010 u 11:51

Bionic
Reading

Sindikalne središnjice uputile su Vladi i Saboru ultimatum: ako se ne raspiše referendum o Zakonu o radu, slijedi generalni štrajk 10. prosinca

Za petak poslijepodne sindikati imaju dogovoren sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor i ukoliko odluka ne bude da će se poštivati demokratska volja iskazana u 717 tisuća potpisa građana, 10. prosinca, na Dan ljudskih prava, organizirat će generalni štrajk i veliki prosvjed u Zagrebu te poduzeti daljnje aktivnosti.

'Za petak smo uspjeli dogovoriti sastanak s premijerkom na temu referenduma o Zakonu o radu i to je krajnji rok za dogovor o referendumu. Ako se tada ne udovolji našim i zahtjevima građana koji su dali svoje potpise, pokrenut ćemo niz akcija, a jedna od njih je i generalni štrajk 10. prosinca', kazao je Vilim Ribić u ime sindikalnih središnjica koje inzistiraju na raspisivanju referenduma o Zakonu o radu.

Ponovno je naglasio da 'sindikati nisu rušilački element, nego žele u okviru političkog sustava riješiti problem koji su napravili Ustavni sud i političke manipulacije potpisima 717.000 građana što sindikati osuđuju'.

Kako nada umire zadnja, tako i sindikati vjeruju da će sastanak s Kosor uroditi plodom. No ne bude li tako, u sindikalnoj lepezi odgovora i dalje mašu mogućnošću provođenja peticije za prijevremene izbore. Pritom podsjećaju da je brojka od 717.000 ljudi jednaka onoj kojom je i HDZ dobio izbore.

SERIJA PROSVJEDA KAO UVOD U GENERALNI ŠTRAJK

U međuvremenu, generalnom štrajku prethodit će serija manjih prosvjeda, koji počinju 3. prosinca u Rijeci, nastavljaju se 4. prosinca u Puli, 6. prosinca u Osijeku te 8. prosinca u Splitu da bi, dakle, 10. prosinca na Dan ljudskih prava kulminirali velikim prosvjedom u Zagrebu te generalnim štrajkom.

'Prije samih akcija, 30. studenog održat ćemo Svesindikalni sabor, koji će odlučiti i o pokretanju peticije za prijevremene izbore u smislu logičnog nastavka akcija ukoliko se Vlada prije toga odluči oglušiti o volju građana', objasnio je Ribić hodogram sindikalnih aktivnosti.

OD SJEMENA DO SEKVOJE I GSV U REMETINCU

'Sindikati ne slažu nikakve svoje liste, niti su o tome razgovarali, kao što nisu razgovarali niti s bilo kakvim političkim opcijama', kazao je Ribić odgovarajući na novinarsko pitanje kane li se sindikati uključti u politiku nekom svojom listom.

'Mi to znamo spominjati i tu i tamo razmišljati o tome, pa to i kažemo, ali to je kao da bacimo sjeme, a onda od toga u medijima naraste sekvoja', dodao je Ribić.

Pritom se osvrnuo i na Gospodarsko-socijalno vijeće, kazavši da se 'GSV ne može održati u Remetincu jer jedan član nedostaje, a dva su već tamo'.


MATIJAŠEVIĆ: TKO JE I ZAŠTO POTROŠIO NOVAC ZA REFERENDUM?

Sindikalni mu kolega Ozren Matijašević uputio je pritom pitanje Saboru: 'Zašto je Sabor, ako o referendumu nije donio konačnu odluku, dopustio da se od rebalansom proračuna odobrenih 170 milijuna kuna za održavanje referenduma, nenamjenski potroši 158 milijuna? Moguće je da cijela odluka i donijeta upravo zato da bi se sredstva mogla potrošiti nenamjenski, a tu onda ima i elemenata kaznenog djela', zaključio je odmah Matijašević.

'Na što je i je li taj novac doista potrošen, znat će se, nažalost, tek sa šest mjeseci zakašnjenja jer tada je moguće vidjeti odluku o izvršenju proračuna', dodao je Ribić u pojašnjenju Matijaševićevih neslužbenih informacija.

Inače, jutros je sindikate 'ugostio' ministar financija Ivan Šuker koji im se sjetio predstaviti proračun o kojem se već drugi dan raspravlja u Saboru. Kažu da su ga pitali kako to da su troškovi referenduma pali sa 170 na 50 milijuna kuna, ali Šuker im na to nije odgovorio pa su sindikati zaključili da je Vlada lagala o stvarnoj cijeni referenduma.

Matijašević je pak opet oštro prozvao Ustavni sud
zbog presude da je provedba referenduma nepotrebna, riječima da je 'ta institucija jedna od rijetkih kojima se u novom proračunu ne režu sredstva, nego čak i povećavaju, pa je jasno zašto ustavni suci preferiraju volju vladajućih nasuprot volji 717.000 građana'.



NE BUDE LI NAPRETKA U GOSPODARSTVU- NOVI GENERALNI ŠTRAJK

'Na sastanku s Kosor, sindikati će premijerku podsjetiti i na svoje zahtjeve za promjenom gospodarskog i socijalnog stanja u zemlji te na tu temu zatražiti pregovore, koji trebaju završiti do 22. prosinca', također je najavio Ribić. Ako se dotad ništa ne dogovori, sindikalci opet prijete novim generalnim štrajkom i novom serijom prosvjednih aktivnosti početkom iduće godine.

Osim raspisivanja referenduma, sindikati u svojim zahtjevima ističu da od Sabora i Vlade traže i izmjenu Ustava i zakona kojima će biti omogućeno da za provedbu građanskog referenduma bude dovoljno 200.000 potpisa građana s rokom od pet tjedana za njihovo prikupljanje.