RADIKALIZMA IMA SVUGDJE

Igmanska inicijativa: Apel srpskoj i hrvatskoj vladi zbog Šešelja

02.04.2015 u 16:56

Bionic
Reading

Regionalna krovna organizacija Igmanska inicijativa apelirala je u četvrtak na Vladu Srbije da Vojislava Šešelja što je moguće prije vrati u Haag, da ondje u zatvoru ili zatvorskoj bolnici čeka izricanje presude, te na Vlade i Srbije i Hrvatske da ne dozvole tom 'ratnom huškaču i, sva je prilika, ratnom zločincu da upropaštava trud velikog broja dobronamjernih ljudi koji godinama pokušavaju sanirati štete i ublažiti nesreću koje su ovim prostorima nanijeli Šešelj i slični umovi'

Razlog 15 godina djelovanja Igmanske inicijative duboko je uvjerenje da mir i dobrosusjedski, prijateljski odnosi predstavljaju vitalne interese Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, te da je rad na postizanju tih ciljeva izraz istinskog patriotizma.

'Međutim, u svakoj od naših zemalja postoje radikalni političari, uglavnom propagatori netrpeljivosti i šovinizma, čija moć ovisi o izazivanju straha i nesigurnosti, a zato su im potrebni neprijatelji. Vojislav Šešelj upravo je notorni primjer takvog političara. Bez obzira kako sudska trakavica u Haagu završi, mnoge Šešeljeve izjave ostat će kao primjeri beščašća i poticanja na zločine, na primjer uputstvo 'kako klati Hrvate zarđalom kašikom', a zločini paravojnih jedinica koje su se nazivale 'šešeljevci', ostati će kao činjenice', poručila je Igmanska inicijativa u priopćenju kojeg potpisuju kopredsjednici Zoran Pusić (Hrvatska), Branko Lukovac (Crna Gora), Aleksandar Popov (Srbija) i Vehid Šehić (BiH).

Spaljivanje hrvatske zastave ocjenjuju najnovijom u nizu provokacija koje Šešelj sustavno radi otkad ga je sud pustio na privremenu slobodu do izricanja presude, provokacijom koja je izazvala niz reakcija i na hrvatskoj i na srpskoj strani.

'Neke od tih reakcija pokazuju da je Šešeljeva taktika, koliko god bila prozirna i primitivna, ipak djelotvorna', upozoravaju u Igmanskoj inicijativi.