NASLJEDNIK VELJKA OSTOJIĆA

IDS traži ministra turizma u branši, ne u stranci

11.03.2013 u 15:39

Bionic
Reading

'Mi smo nedvosmisleno prije, i od samog čina potpisivanja koalicijskog sporazuma sa SDP-om, HNS-om i HSU-om za to da se ova vlada održi. Nismo za rušenje, nego za građenje. Spremni smo za konstruktivni dijalog, ali za dijalog je potrebno dvoje', kaže za tportal glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon, komentirajući napis u jednom mediju, a u kojem se aludira da bi u SDP-u 'bili najsretniji da IDS ode iz koalicije'

Kako veli, u IDS-u su svjesni da s dvoje, odnosno, s Furiom Radinom, troje zastupnika u Saboru nisu neka prevaga i da je Vlada Zorana Milanovića stabilna i bez te tri ruke. 'Mislim da uloga IDS-a u koaliciji nije u tome nosi li prevagu. Puno bitnije je od toga tko ima većinu, to što je IDS pokazao da zna uspješno upravljati javnom upravom, što smo pokazali s ministrom Veljkom Ostojićem koji je bio jedan od najboljih ministara turizma i imao je potporu sektora, kao i IDS-ovim direktorom Hrvatskih autocesta Edom Kosom', kaže Chiavalon, dodajući da IDS ima svega nekoliko ljudi u Zagrebu, no da stranka koalicijskim partnerima može ponuditi iskustva koja Istra kao najuspješnija regija ima u poljoprivredi, suradnji s fondovima EU-a, gospodarstvu i drugim granama, a koja mogu koristiti svima.


Politički oponenti, koji su očekivali da će najjača regionalna stranka nakon ostavke ministra turizma izaći iz Kukuriku koalicije, zamjeraju da IDS nije napustio koaliciju kako bi sačuvao svoje kadrove u Zagrebu, no glavni tajnik stranke veli da bi ih se moglo 'nabrojiti na prste jedne ruke' i uglavnom ponavlja stavove Jakovčića: da IDS ne želi biti taj koji će rušiti koaliciju te da u ovoj situaciji u kojoj je zemlja cilj nije ministarska fotelja, već doprinijeti razvoju i izlasku iz gospodarske krize.

Tko je u igri za novog ministra turizma, kojeg će u naredna dva tjedna IDS predložiti u Zagrebu, još uvijek je nepoznanica. U medijima se nagađa o raznim imenima, a je li mogući kandidat već u funkciji pomoćnika ministra gospodarstva prokušani Darko Lorencin, Chiavalon odgovara niječno.

'Ne postoji zasad ovaj ili onaj kandidat. Razgovarat ćemo o tome i na unutarstranačkim tijelima, ali uvodimo i jednu novinu na našim prostorima, a to je da ćemo se konzultirati s kompletnim turističkim sektorom u Hrvatskoj.

Ne robujemo tome da kandidat mora biti stranački čovjek. Najvažnije je da je relevantan stručnjak i da ima otvorenu komunikaciju i s turističkim sektorom i s Vladom', kaže Chiavalon, dodajući da je Veljko Ostojić bio 'konsenzus između politike i sektora', no na njegovom nasljedniku je da nastavi započeti posao, pa stoga IDS namjerava ponajprije konzultirati turističku branšu.