PRIJATELJSKO NADIGRAVANJE

IDS čeka da ih SDP pozove, a Milanović kaže da su vrata otvorena

23.08.2015 u 18:57

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u nedjelju je rekao kako njegova stranka od SDP-a još nije zaprimila nikakav službeni zahtjev za razgovorima oko koalicijske suradnje za predstojeće parlamentarne izbore.

'Naša opcija je vrlo jasna. Mi smo isključivo za programsku koaliciju, koja se mora temeljiti na konkretnim projektima i politikama za iduće mandatno razdoblje', izjavio je Miletić za Hinu u Barbanu, gdje nazoči 40. tradicionalnoj viteškoj priredbi 'Trka na prstenac'.

Dodao je kako je sada 'loptica na SDP-u', odnosno da je SDP taj koji mora ponuditi konkretan program oko kojega mogu razgovarati.

Naglasio je kako je za IDS ključan program decentralizacije države, te stoga očekuje da se s konkretnim programima i projektima sretne i razgovara s čelnikom SDP-a Zoranom Milanovićem, nakon čega će biti jasnije mogućnosti koji su modaliteti daljnje suradnje.

Predsjednik IDS-a potvrdio je informaciju kako se prije tri dana sastao s Ivom Josipovićem, predsjednikom stranke 'Naprijed Hrvatska' i bivšim predsjednikom Republike i sadašnjem , ali tom prigodom 'nije bilo govora o politici, niti o eventulanoj suradnji i koaliciji'.

S druge strane predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović poručio je kako je IDS dio Kukuriku koalicije te su mu vrata za daljnju koalicijsku suradnju širom otvorena, ali i istaknuo da u Istru, odnosno Barban gdje nazoči 40. tradicionalnoj viteškoj priredbi 'Trka na prstenac', nije došao sređivati stanje u koaliciji.

'U koaliciji je pet stranaka, a ja sam predsjednik samo jedne stranke. Ona je možda najveća, ali tu su još i HNS, HSU i Laburisti te ona prava, autentična seljačka stranka. Ja nisam njihov pregovarač, ne mogu pregovarati u njihovo ime, no mi ćemo ovaj tjedan gotovo sigurno potpisati ugovor o zajedničkom izlazku na izbore', izjavio je Milanović novinarima.

Naglasio je kako je IDS član Kukuriku koalicije te da SDP i IDS zajedno djeluju već 3,5 godine. 'Mi dosta dajemo Istri, što ne znači da ne dajemo drugima. Previše smo centralizirani, to želimo mijenjati, doduše ne kroz pet do osam regija, nego na neki drugi način', poručio je i dodao kako je 'IDS tu' te da treba potpisati ugovor o suradnji, jer to od SDP-a traže i drugi partneri.