MINISTARSTVO GOSPODARSTVA

Idemo u izmjene Zakona o strateškim investicijama, savjetujte nas!

07.10.2014 u 18:12

Bionic
Reading

Lakše i fleksibilnije podnošenje financijske dokumentacije vezane uz privatne investicijske projekte te brža i kvalitetnija administrativna provjera prijavljenih projekata, najvažniji su ciljevi prijedloga izmjena Zakona o strateškim investicijskim projektima o kojima je Ministarstva gospodarstva otvorilo postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Većina prijavljenih projekata nije imala zatvorenu financijsku konstrukciju pa bi se izmjenama omogućilo lakše i fleksibilnije podnošenje financijske dokumentacije vezane uz projekt, navodi se u obrazloženju predloženih izmjena na koje zainteresirani primjedbe i komentare mogu dostaviti do 22. listopada.

Naime, prema važećoj zakonskoj odredbi investitor je uz prijavu trebao uz ostalo dostaviti i "dokaz o financijskoj sposobnosti/osiguranim izvorima financiranja projekta".

Po novome bi pak, zainteresirani investitor uz prijavu projekta trebao priložiti samo dokaz o financijskoj sposobnosti koji kumulativno uključuje dokaz solventnosti dostavom obrasca BON 1 i BON 2, i godišnje financijsko izvješće za prethodnu godinu te zadnje tromjesečje koje prethodi predaji prijave projekta, i druge odgovarajuće dokaze koji se odnose na financijske kapacitete.

Nova je pak zakonska odredba da privatni zainteresirani investitor, prije stupanja na snagu Vladine odluke o proglašenju strateškog projekta, a u roku od 60 dana, mora Ministarstvu gospodarstva dostaviti mjenicu, zadužnicu i dokaz o osiguranim izvorima financiranja u visini vrijednosti najmanje 10 posto ukupne vrijednosti projekta. To uključuje bankarsku garanciju domaće/strane banke, i/ili prvoklasno korporativno jamstvo, i/ili namjenski deponirana oročena novčana sredstva na rok od 9 mjeseci, i/ili osnivanje založnog prava u korist Republike Hrvatske na nekretnini u vlasništvu zainteresiranog investitora prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka.


Kada se radi o privatnim investicijskim projektima odluka o proglašenju strateškog projekta stupa na snagu nakon dostavljanja i provjere te dokumentacije, predviđaju predložene izmjene.

Predlaže se i izmjena vezana za rokove za sklapanje sporazuma o pripremi i provedbi projekta s privatnim investitorom. Prema važećoj odredbi, ministar gospodarstva će s privatnim investitorom sklopiti sporazum u roku od 30 dana od dana objave odluke Vlade o proglašenju strateškog projekta u "Narodnim novinama", dok bi po novome rok za to bio 60 dana od dana stupanja na snagu Vladine odluke o proglašenju strateškog projekta.

Izmjenama se također predlaže novom odredbom propisati potencijalne strateške projekte koji se mogu realizirati na zemljištu u većinskom vlasništvu države, ili zemljišta u većinskom vlasništvu države i lokalnih jedinica, a koja su prostornim planom predviđena za razvoj investicijskih projekata, ili pomorskom dobru ako ono čini funkcionalnu i poslovnu cjelinu s navedenim zemljištem.

Prema predloženim izmjenama, stručne i administrativne poslove za Povjerenstvo bi, uz dosadašnje Ministarstvo gospodarstva, obavljali Agencija za investicije i konkurentnost (AIK) ili Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), a u suradnji sa središnjim tijelima državne uprave za koje je utvrđeno da priprema i provedba projekta djelomično ili potpuno spada u njihovu nadležnost.