bivši predsjednik

Iako je optužnica zapečaćena CNN javlja da se Trump suočava s više od 30 točaka povezanih s poslovnom prijevarom

31.03.2023 u 09:13

Bionic
Reading

Donald Trump, bivši američki predsjednik i favorit za republikanskog kandidata na izborima 2024., idućeg bi se tjedna trebao suočiti s policijskim fotografiranjem, uzimanjem otisaka prstiju i pojavljivanjem pred sudom, pošto je protiv njega podignuta optužnica nakon istrage o tajnim isplatama porno zvijezdi

Vjerojatni medijski spektakl Trumpova pojavljivanja na Manhattanu pred sucem mogao bi dodatno podijeliti najmoćniju državu svijeta. Konkretne optužbe protiv Trumpa još nisu poznate jer je optužnica i dalje zapečaćena, ali CNN je u četvrtak izvijestio da se Trump suočava s više od 30 točaka optužnice povezanih s poslovnom prijevarom.

Trump (76) je rekao da je "potpuno nevin" i optužio okružnog tužitelja Manhattana Alvina Bragga, demokrata koji je vodio istragu, da pokušava naštetiti njegovim izbornim šansama. "Ovo je politički progon i miješanje u izbore na najvišoj razini u povijesti", rekao je Trump.

Ubrzo nakon toga, Trump je pozvao svoje pristaše da mu uplate novac za pravnu obranu i pozvao na prosvjede. Manji broj njegovih pristaša okupio se u četvrtak na Trumpovom imanju Mar-a-Lago na Floridi, mašući zastavama duž autoceste, dok je jedan kritičar bivšeg predsjednika držao natpis u blizini ureda tužitelja u New Yorku s natpisom: "Zaključajte ga i bacite ključ".

Vlasti su pojačale sigurnost oko zgrade suda na Manhattanu nakon što je Trump ranije ovog mjeseca pozvao na prosvjede diljem zemlje, podsjećajući na njegovu oštru retoriku uoči napada njegovih pristaša na američki Capitol 6. siječnja 2021.

Ni Bijela kuća ni predsjednik Joe Biden, demokrat za kojeg se očekuje da će tražiti reizbor u mogućem novom okršaju protiv Trumpa, nisu zasad komentirali optužnicu.

Vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer pozvao je da se stvari odvijaju mirno. "Ohrabrujem i kritičare i pristaše gospodina Trumpa da puste da se proces odvija mirno i u skladu sa zakonom", rekao je u izjavi.

Sudac će vjerojatno otpečatiti optužbe u nadolazećim danima i Trump će tada morati otputovati na Manhattan radi uzimanja otisaka prstiju i druge obrade.

Očekuje se da će se sljedeći tjedan pojaviti pred sucem gdje će se službeno pročitati optužbe, rekao je sudski dužnosnik.

Trumpovi odvjetnici Susan Necheles i Joseph Tacopina rekli su da će se on "energično boriti" protiv optužbi.

Trump je u četvrtak dobio potporu brojnih potencijalnih protukandidata za republikansku nominaciju, uključujući guvernera Floride Rona DeSantisa i bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea. "Ovo će samo dodatno podijeliti našu zemlju", rekao je Pence.

Trump bi mogao iskoristiti ovaj slučaj da izazove bijes među svojim glavnim pristašama, iako bi drugi republikanski glasači mogli biti umorni od drame.

Oko 44 posto republikanaca reklo je da bi trebao odustati od utrke ako bude optužen, prema anketi Reuters/Ipsos objavljenoj prošlog tjedna.

  • +13
Trumpovi simpatizeri u New Yorku Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Dok je bio predsjednik između 2017. i 2021., Trump se redovito sukobljavao i koristio vatrenu retoriku s tradicionalnim američkim saveznicima na Zapadu oko pitanja poput potrošnje za trgovinu i obranu. Trumpov stil oponašali su u drugi svjetski čelnici, a on je bio kritičan prema američkoj potpori Ukrajini nakon ruske invazije.

Trump je dosad više puta uspješno izbjegao pravne akcije. U Bijeloj kući izdržao je dva pokušaja Kongresa da ga smijeni s dužnosti, zbog napada njegovih pristaša na američki Capitol i istrage kontakata njegove kampanje s Rusijom 2016.

Ured okružnog tužitelja Manhattana prošle je godine uspješno procesuirao Trumpovo poslovanje zbog optužbi za poreznu prijevaru, što je dovelo do kazne u iznosu od 1,61 milijuna dolara.

Očekuje se da će predsjedavajući sudac u tom slučaju, sudac Vrhovnog suda New Yorka Juan Merchan, također nadgledati slučaj Daniels, prema osobi upoznatoj s tim pitanjem.

Pravni stručnjaci kažu da se očekuje da će Bragg tvrditi da je Trump krivotvorio poslovne podatke kako bi prikrio drugi zločin, kao što je kršenje saveznog zakona o financiranju kampanje, što ga čini kaznenim djelom.

Daniels, čije je pravo ime Stephanie Clifford, rekla je da je dobila novac u zamjenu za šutnju o seksualnom susretu koji je imala s Trumpom 2006. godine.

Osobni odvjetnik bivšeg predsjednika Michael Cohen rekao je da je koordinirao s Trumpom isplate Daniels i drugoj ženi, bivšoj Playboyevoj manekenki Karen McDougal, koja je također rekla da je imala seksualni odnos s njim. Trump je zanijekao da je imao ljubavnu vezu s ijednom od njih.

Trump je 2018. isprva osporavao da zna bilo što o isplati Daniels. Kasnije je priznao da je Cohenu nadoknadio uplatu, koju je nazvao "jednostavnom privatnom transakcijom". Cohen je 2018. priznao krivnju za kršenje zakona o financiranju kampanje i odslužio je više od godinu dana zatvora. Savezni tužitelji rekli su da je djelovao prema Trumpovim uputama.

Cohen je rekao da ostaje pri svom iskazu i dokazima koje je dao tužiteljima. "Odgovornost je važna", rekao je u izjavi.