I STANKE POSVEĆENE ŽENAMA

I u Saboru proslava Dana žena

08.03.2018 u 10:23

Bionic
Reading

Dan žena unio je i svečarski duh u saborske klupe, a zastupnici su u tradicionalnim stankama upozorili i na probleme žena, ali i pozvali na ratifikaciju Istanbulske konvencije

Već na početku Dan žena svim ženama čestitao je šef Sabora Gordan Jandroković.

'Na današnji dan prisjećamo se dugogodišnje povijesne borbe žena za jednaka prava kao što ih imaju muškarci, pravo sudjelovanja na izborima, koje im je prije 100 godina bilo uskraćeno, a koje danas podrazumijevamo kao neupitan aspekt naše civilizacije, pravo na obrazovanje, pravo na obnašanje funkcije u društvu, gospodarska i socijalna prava te sva druga prava osigurana zakonom', poručio je Jandroković.

No ta borba, dodao je, još uvijek nije završena jer još nije postignuta ravnopravnost. 'Još učinkovitije moramo se zauzimati za suzbijanje podređenog položaja žena u obitelji, ali i sprečavanje i zajedničku borbu protiv svakog oblika nasilja i zlostavljanja. Stoga je naša zajednička odgovornost da i nadalje gradimo i promičemo tolerantno i ravnopravno hrvatsko društvo. Još jednom, svim ženama želim sretan Međunarodni dan žena', kazao je Jandroković.

Dan žena nakon stanke čestitao je i Željko Glasnović iz Neovisnih za Hrvatsku. 'Kako su žene ovdje danas, njima bih čestitao taj dan. Ne znam je li to marksistički. Mislim da nije. Evo, čestitam svim ženama što trpe manijake, teroriste i najviše bih zahvalio ženama koje su bile u ratu, koji su bile u sanitetskoj službi. Prave su bile, nisu trpjele budale, nisu patile od malignog ega, prave su bile. Evo, hvala vama', rekao je nakon stanke Glasnović.

Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a pozvala je, uz čestitku, na ratifikaciju Istanbulske konvencije. 'Želim da žene nikad ne zaborave da su ženska prava ljudska prava, da mi žene imamo pravo biti drugačije, a kolega Maras nek' samo mrvicu dopusti da i mi drugi govorimo. Da mi žene imamo pravo biti drugačije, da imamo pravo biti samo svoje, da imamo pravo pokazivati osjećaje i trebamo biti takve. Jednako tako imamo pravo baviti se politikom, imamo pravo upravljati institucijama i nikad nemojte zaboraviti - morate biti svoje, voditi računa da stakleni stropovi za nas ne postoje, da ne postoji nijedna prepreka koju mi ne možemo svojom tvrdoglavošću, svojom upornošću, svojom senzibilnošću preskočiti. Nema prepreka za nas i zato nemojte prepreke zaobilaziti, preskočite ih i idite dalje', poručila je Mrak Taritaš.

'Koristim ovu priliku da zamolim premijera da iskoristi svoje pravo i pošalje Istanbulsku konvenciju u Sabor. Neka posluša Europsku komisiju', rekla je Mrak Taritaš.

  • +17
Redovita sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

U tom apelu prema Vladi pridružio joj se SDP-ov Bojan Glavašević. 'Smrt fašizmu, sloboda ženama', poručio je Glavašević.

'U hrvatskom društvu gledamo porast otvorene diskriminacije žena u javnosti, demoniziranje feminističkih teorijskih postignuća, porast borbe protiv tzv. rodne ideologije kao isprike za odustajanje od ratifikacije Istanbulske konvencije. Na indeksu rodne ravnopravnosti, koji svake godine izdaje Europski institut za rodnu ravnopravnost, RH je ispod prosjeka EU-a. Žene su u Hrvatskoj manje plaćene, ženska zanimanja su podcijenjena, žene su svakodnevno na udaru predrasuda. Svake godine dođe ovaj dan, 8. mart, Međunarodni dan žena, svake godine poklanjamo ruže, bombonijere, za ovom saborskom govornicom također se izgovaraju lijepe čestitke i lijepe želje, međutim na kraju dana, kada dođe trenutak da se nešto oko toga napravi, bojim se da smo svi zapravo ostali samo na tim riječima', rekao je Glavašević.

Osvrnuo se i na Istanbulsku konvenciju. 'Jedina prava rodna ideologija je ona koja već stoljećima ženama uskraćuje jednake prilike u društvu, a naziva se patrijarhat. Imat ćemo priliku do ljetne stanke napraviti nešto konkretno i ratificirati Istanbulsku konvenciju i želim vas sve pozvati da to učinimo', rekao je Glavašević.

Među čestitarima bio je i HNS-ov Stjepan Čuraj, koji je također podsjetio na Istanbulsku konvenciju. 'Dakle, što su žene samostalnije, što imaju bolji položaj, što su ravnopravnije, naravno će se i moći izboriti za sebe i da neće biti onih nemilih događaja da trpe i šute o onom što je neprihvatljivo i protuzakonito', rekao je Čuraj.

Osvrnuo se i na žene u politici. 'Danas trenutno imamo 29 od 151 zastupnika, 29 žena je u Saboru, puno premalo. Zašto? A donijeli smo zakon o 40 posto zastupljenosti na listama koji je očigledno u većim slučajevima neka forma, norma, kozmetika, gdje se samo udovoljava brojem, a ne stvarnim rezultatima - da zbilja žene preuzmu ravnopravnost ne samo u politici, a tu moramo mi biti prvi primjer, nego naravno i u društvu', rekao je HNS-ovac.