VREMENSKA PROGNOZA

I u petak pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, a evo što slijedi

16.02.2024 u 07:50

Bionic
Reading

I u petak još pretežno sunčano, zatim oblačnije i promjenjivije, uz povremenu mjestimičnu kišu, za vikend uglavnom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, zatim i južnije. Premda će temperatura zraka biti i dalje viša od prosječne, od utorka i srijedu se povećava vjerojatnost za jaku buru s olujnim udarima na sjevernom Jadranu te za snijeg u najvišem gorju

Meteorolog Dragoslav Dragojlović najavio je za HRT da se u petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu očekuje pretežno sunčano te iznadprosječno toplo. Ujutro mjestimice magla, osobito uz Savu i Dravu. Vjetar većinom slab, od sredine dana mjestimice umjeren istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od 1 do 3 °C, a dnevna između 14 i 16 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prevladavati sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Na sjevernom Jadranu te u Lici i Gorskoj Hrvatskoj većinom sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom.

Ujutro u gorju te unutrašnjosti Istre ponegdje kratkotrajna magla. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 0 °C, uz obalu između 3 i 7 °C. Najviša dnevna iznad prosjeka za doba godine, uglavnom od 14 do 16 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, u njezinoj unutrašnjosti mjestimice s umjerenom naoblakom. Vjetar uz obalu većinom slab jugozapadni, prema otvorenom moru mjestimice umjeren sjeverozapadni, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 3 °C, uz obalu između 7 i 9 °C, a dnevna uglavnom od 15 do 18 °C.

I na krajnjem jugu Hrvatske podjednaka temperatura zraka, uz obilje sunačanog vremena. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni."

Slijede promjenjiviji dani

'Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano te i dalje iznadprosječno toplo. Više oblaka u zapadnim krajevima bit će u noći sa subote na nedjelju i potkraj ponedjeljka, kad će mjestimice biti i slabe kiše. Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano, osobito u Dalmaciji. U drugom dijelu ponedjeljka na sjevernom dijelu naoblačenje do kraja dana ponegdje s kišom. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, a u ponedjeljak će na sjevernom dijelu zapuhati umjerena bura', prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

Pod utjecajem stabilnih atmosferskih uvjeta, biometeorološke prilike će na području cijele Hrvatske biti povoljne. I dalje postoji mogućnost za mjestimičnu jutarnju maglu koja može uzrokovati blaže tegobe kroničnim plućnim bolesnicima. Ipak, uz ugodne dnevne temperature i sunčano vrijeme većina meteoropata, ali i kroničnih bolesnika, će se osjećati dobro, biti dobrog raspoloženja i primjerene koncentracije.