RASPRAVA O PARTIZANSKIM ZLOČINIMA

I slovenski predsjednik kritizira Crkvu

10.06.2009 u 20:32

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u srijedu je kao miješanje u unutarnje poslove ocijenio nastup predstavnika Svete Stolice u Sloveniji, u kojemu je nuncij Santos Abril y Castello masovna pogubljenja na području današnje Slovenije nakon II. svjetskog rata nazvao zločinom koji se ne može opravdati

'Nuncij je morao biti osjetljiviji prema našoj povijesti. Njegov nastup odbijam jer u svojoj propovijedi nije rekao cijelu istinu, nego ju je ograničio na ideološki aspekt', rekao je Tuerk u srijedu za Slovenski radio.

Time je slovenski predsjednik komentirao nuncijev nedavni nastup na komemoraciji slovenskim domobranima ubijenima u Kočevskom rogu, kad je rekao da su se na tom mjestu 'dogodili zločini u ime ideologije, ali takvi koje nijedna ideologija ne može opravdati'. Pritom je upozorio i na druga stratišta iz poratnog razdoblja diljem Slovenije u kojima po standardnim procjenama slovenskih povjesničara leži nešto više od 100.000 likvidiranih pripadnika poraženih vojski, ali i nepoćudnih civila iz tog vremena.

'Riječ je o strašnu zločinu bez milosti i sućuti, rezultatu mržnje i slijepe osvete, zločinu nad nenaoružanim vojnicima, drugim zarobljenim civilima, ženama i djevojkama, pa čak i djecom', rekao je u propovijedi u nedjelju u Kočevskom rogu apostolski nuncij u Sloveniji.

Osudio je i sustavno prešućivanje tadašnjih zločina i dugogodišnje sprječavanje rodbini žrtava da se s pijetetom sjeća svojih mrtvih, a te je događaje pripisao komunističkom sustavu i 'bratoubilačkoj' borbi među samim Slovencima tijekom Drugoga svjetskog rata.

'U nuncijevoj propovijedi bila je važna istina, ali nije iznesena cijela istina, nego je ograničena na njezin ideološki vidik. To je bio javni nastup i nuncij bi morao paziti da se ne miješa u unutarnje poslove Slovenije', rekao je Tuerk u srijedu za Slovenski radio.