VELEPOSLANIK TARKA

I Poljake je bilo strah, ali danas su sretni u EU-u

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 19.01.2012 07:14
  • Objavljeno 19.01.2012 u 07:00
wieslaw tarka

wieslaw tarka

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Poljski veleposlanik u Hrvatskoj Wieslaw Tarka, čija je zemlja predsjedavala Europskim vijećem u drugoj polovici prošle godine, kaže da će na referendumu Hrvati i Hrvatice donijeti suverenu odluku, ali i da je iluzija smatrati da se u ovoj regiji može živjeti i biti imun na procese koji se odvijaju u Europskoj uniji

Tarka kaže da mi sami odlučujemo, a Poljaci nam mogu samo ponuditi svoja iskustva. Oni su se prije ulaska u Europsku uniju možda i najviše od svih zemalja koje su ušle 2004. godine opirali tom procesu.

'Nakon sedam godina članstva potpora u Poljskoj je na razini između 80 do 85 posto, što znači da su se Poljaci pronašli u Europskoj uniji', kaže veleposlanik Tarka. Ali o nastavlja dalje.

'Mora se razumjeti da Europska unija ne rješava sve probleme. Tako i Poljaci i Hrvati moraju sami riješiti probleme koje imaju', objašnjava veleposlanik i dodaje da je njihovo iskustvo takvo da Europska unija pruža dobar okvir za rješavanje ovih problema. 'U Europskoj uniji je puno lakše nego izvan Europske unije', zaključuje Tarka.

Poljski veleposlanik u Hrvatskoj nada se da će Hrvati pametno odlučiti na nedjeljnom referendumu i da će razumjeti da se ne može vraćati natrag već se može ići samo naprijed. On smatra da je važno razumjeti još jednu stvar da se ne bi živjelo u iluziji.

'Zemlje koji nisu u Europskoj uniji, a blizu su Europske unije, pod utjecajem su Europske unije i odluka koje se donose u Europskoj uniji, samo nemaju utjecaja na proces odlučivanja. Iluzija da jedna zemlja iz ovoga područja, koja nije u Europskoj uniji, recimo Srbija ili Ukrajina, da ona nije pod utjecajem događanja u Europskoj uniji. I Švicarska je pod utjecajem EU-a i Norveška', zaključuje Tarka.

Ako Hrvatska kaže ne, nastavlja on, to znači odgodu za nekoliko godina, a onda se može ponoviti proces.

'Odgovornost na Hrvatskoj je velika i u odnosu za cijelu regiju jer bi odgodila europsku perspektivu za cijelu regiju', poručio je na kraju poljski veleposlanik Tarka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi