SVE POD BUDNIM OKOM POLICIJE

I Ministarstvo turizma protiv swingerske plaže

03.08.2013 u 09:23

Bionic
Reading

Za rovinjsku plažu Punta Križ zainteresirali su se i srpski i bosanskohercegovački mediji. Prema Telegrafu, a što prenose i mediji u BiH, na bivšoj swingerskoj plaži cvjetala je i prostitucija

Kako navode, 'plaža, poznata po razvratu na udaru je inspekcije zbog sve većeg broja muškaraca koji dovode mlade devojke da bi ih podvodili samcima koji traže takvu uslugu’, no takvih saznanja nemaju u gradu Rovinju, a navodno ’cvjetanje prostitucije’ demantiraju i u istarskoj policiji.

'Policija postupa po saznanju da je počinjeno kazneno djelo ili prekršaj, neovisno o načinu saznanja', kazala je Nataša Vitasović, glasnogovornica PU istarske, potvrdivši nam da 'u zadnjih tjedan dana na području Policijske postaje Rovinj nisu zabilježeni nikakvi slučajevi postupanja policije prema takozvanim 'swingerima' na javnim plažama'.

Što se tiče lokalne vlasti, za swingerima koji 'pakiraju kofere' ne žale previše. Naime, u turističkom Rovinju ne žele graditi imidž na reputaciji swingerske destinacije te su odlučili, isprva postavljanjem višejezičnih tabli s upozorenjima i angažiranjem zaštitara, prekinuti tradiciju okupljanja swingera na maloj divljoj plaži, a dugoročno i gradnjom botaničkog vrta.

Rješavanju problema nemorala na toj, inače nudističkoj, plaži koja je sve donedavno bila nadaleko poznata po liberalnosti, trebao bi pridonijeti i novi prekršajni zakon prema kojemu je vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana na javnom mjestu kažnjivo. Propisana novčana kazna iznosi od 500 do 5.000 kuna, a zbog nemorala moguće je završiti i u zatvoru, i to do 30 dana.

'Za počinjeni prekršaj podnosi se optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu redovnim putem, ako ne postoje okolnosti zbog kojih bi se postupak morao provesti žurno', veli glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović.

'Ako policijski službenik neposrednim opažanjem utvrdi prekršaj, onda počinitelju može na mjestu događaja izdati prekršajni nalog s izrečenom novčanom kaznom, koju počinitelj može platiti u roku osam dana ili može podnijeti prigovor', pojašnjava Vitasović.

U Ministarstvu turizma podržavaju nastojanja grada Rovinja i njegova gradonačelnika Giovannija Sponze

'Uvjereni smo da su odgovorne osobe, na čelu s gradonačelnikom Rovinja, koji je ujedno i predsjednik turističke zajednice, u čijem turističkom vijeću sudjeluju predstavnici svih ključnih subjekata u turizmu tog područja, poduzeli ispravne korake. Red i poštovanje propisa se moraju osigurati, a o liberalnosti Rovinja govori dovoljno činjenica da se na području grada nalazi i naturistički kamp Valalta', poručuju iz Lorencinovog ministarstva. Napominju da su jedinice lokalne samouprave odgovorne za odvijanje gospodarskih aktivnosti na svom području, pa tako i za razvoj turizma i funkcioniranje svih gospodarskih subjekata, te da na taj način sudjeluju u kreiranju turističkih proizvoda i razvoju destinacije.

'Trebaju se poštovati prostorni planovi, a zahvati u prostoru moraju se početi realizirati u skladu sa zakonom. Na jedinicama lokalne samouprave je da organiziraju prostor, daju mu namjenu te su odgovorni za nesmetano odvijanje svih aktivnosti i održavanja komunalnog reda, sukladno važećim zakonima i propisima', stava su u resornom (IDS-ovu) ministarstvu u pogledu novog reda i ćudoređa na plaži Punta Križ.