IZUMIRANJE HRVATSKE

I ministar rada će se uključiti u dizanje nataliteta

18.12.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je, nakon potpisivanja Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, kako rezultati popisa stanovništva, koji su pokazali da žitelji Hrvatske stare, 'nisu nešto što je iznenadilo'. 'U više smo navrata upozorili da Hrvatska stari i da zbog toga moramo raditi neke promjene – i u samom zakonodavstvu, ali i u radnom, socijalnom i mirovinskom sustavu', najavio je Mrsić

Ministar Mirando Mrsić ocijenio je i kako se 'očito mora promijeniti populacijsku politiku, ali i prilagoditi i trenutku i potrebama', jer se rađa manje djece nego što ljudi umire. Po njemu, i radno zakonodavstvo može biti jedan od bitnih elemenata populacijske politike.

Na upit o najavljenim reformama u okolnostima kad vladajućoj većini koalicijski partneri 'bacaju klipove pod noge', odgovorio je kako se 'reforme moraju provesti ne zbog toga što nam to diktira netko izvana, ne zbog rejting agencija, ne zbog MMF-a i ne zbog oporbe, već zbog građana Republike Hrvatske'.

'Ukupno nas je 4,3 milijuna i zemlja smo koja mora napraviti promjene u svom zakonodavstvu, ali i druge strukturne promjene kako bi krenula naprijed. Sve to moramo napraviti sami zbog sebe i to ćemo napraviti. Vlada donosi teške odluke, komunicira ih i sve ćemo ih provesti u suradnji s koalicijskim partnerima', obećao je Mrsić. Najavio je i kako će se učiniti sve kako bi se došlo do zajedničkog cilja – da se Hrvatska pokrene.

Budući da je predsjednik HNS-a, donedavno i vicepremijer, Radimir Čačić poručio kako ne vjeruje u Vladine projekcije rasta BDP-a od 1,8 posto iduće godine, novinare je zanimao i komentar takvih izjava.

Je li BDP 1,8 posto realan ili nije, to nam je cilj kojem trebamo težiti i napraviti sve da do tog cilja dođemo. Vidjet ćemo dokle ćemo doći, no učinit ćemo sve da se u Hrvatskoj pokrenu investicije, privučemo strani kapital i zakonodavstvo prilagodimo krizi i trenutku u kojem sada jesmo', zaključio je ministar Mirando Mrsić.