ŠAH MAT

I mi bismo ovakvu ministricu: Ubija u šahu, projektira satelite...

08.09.2016 u 10:25

Bionic
Reading

Latvijska ministrica financija Dana Reizniece-Ozola ovih je dana na Šahovskoj olimpijadi u Azerbajdžanu pobijedila svjetsku prvakinju Kineskinju Hou Yifan

Unatoč senzacionalnoj pobjedi sadašnje ministrice financija, a nekadašnje ministrice gospodarstva i čelnice Stranke zelenih i poljoprivrednika, to nije bilo dovoljno te je Kina u ukupnom zbroju pobjeda izbacila ovu baltičku zemlju iz daljnjeg natjecanja.


Rieznice-Ozola
, inače majka četvero djece, šahovska je velemajstorica od svoje 21. godine, a bila je prvakinja svoje države četiri godine zaredom, od 1998. do 2001. godine.

U svojoj domovini Dana Reizniece-Ozola poznata je po pokretanju mnogih projekata vezanih za svemirsku tehnologiju, među kojima je i projekt prvog latvijskog satelita Venta-1 koji je razvijen u Visokotehnološkom parku Ventspils u kojem je bila ne čelu odjela za tehnološko investiranje.

Ministrica se, pored šahovskog znanja, može pohvaliti i formalnim obrazovanjem, pa je tako u Finskoj završila studij međunarodne ekonomije na Politehničkom sveučilištu primijenjenih znanosti, u Latviji magistrirala pravo i lingvistiku, a na pariškom Sveučilištu svemirskih znanosti i tehnologije poslovnu administraciju.

I ministričina je politička karijera iznimna pa je tako zastupnica latvijskog parlamenta Saieime posljednja tri saziva. U parlamentu je redovito birana za predsjednicu mnogih odbora, među kojima su Odbor za obrazovanje, kulturu i znanost, potom Odbor za pravne poslove te Odbor za  europske poslove.