SANADER PRIMIO POZIV

I Kosor pred istražnim povjerenstvom?

11.10.2010 u 11:36

Bionic
Reading

Dan prije svjedočenja bivšeg premijer Ive Sanadera pred saborskim istražnim povjerenstvom za Inu konačno je u Hrvatski sabor stigla povratnica iz pošte kojom je potvrđeno da je primio poziv

'Ništa nije sigurno. Nije sigurno da će doći ni kad se povratnica vrati', odgovara predsjednica Istražnog povjerenstva Dragica Zgrebec na pitanje je li Ivo Sanader službeno potvrdio dolazak pred povjerenstvo. Bez obzira na opreznost predsjednice povjerenstva, izgledno je da će se bivši premijer sutra ipak pojaviti u Saboru.

Ako se bivši premijer pojavi pred povjerenstvom, pitat će ga što i ostale svjedoke, da objasni zašto je došlo do promjena u glavnom ugovoru prilikom privatizacije Ine iz 2003. i okolnosti vezane uz plinski biznis.

SDP-ov član povjerenstva Josip Leko kaže da će pitanja koja će postaviti Sanaderu ovisiti o tome kojim će putem krenuti svjedočenje.

'Bojim se da će Sanader krenuti nekim svojim putem', mišljenja je Leko. A koji je to put, Leko objašnjava riječima da će bivši premijer pred povjerenstvom morati braniti svoju poziciju, a to je pozicija premijera koji je u Hrvatskoj nositelj vlasti. Samim time, nastavlja Leko, imao je sve poluge odlučivanja u svojim rukama i time je najodgovorniji jer je Ina u vlasništvu države, u čije ime upravlja upravo Vlada.

'On će morati braniti svoju poziciju kao premijera. Unaprijed smišljena pitanja vjerojatno neće biti od koristi', kaže Leko. Ipak, ovaj član povjerenstva za Inu ima neke konkretne upite.

'Bitno je kaže što misli, zašto je mijenjao dioničarski ugor i zašto su mijenjana upravljačka prava, za što uopće nije bilo potrebe, zašto je kupio plinski biznis i skladište Okoli. Tražit ćemo da objasni ima li tu rupa, a ima ih', kaže on.

Nije isključeno ni da se pozove premijerka Kosor, rekao je Leko, ako bude nekih nesporazuma u Sanaderovu svjedočenju.

'Nedvojbeno je da je Jadranka Kosor sve znala ili je morala znati s obzirom na poziciju koju je imala u vrhu HDZ-a i Vlade', rekao je SDP-ov član povjerenstva.

Ako ne bude dodatnih poziva za Kosor ili nekoga drugoga, nakon Sanaderova svjedočenja povjerenstvo će završiti s radom.

'Sljedeći korak je napisati izvješće, predložiti zaključke i poslati to u saborsku proceduru', objasnila je Zgrebec.

Leko smatra da je povjerenstvo već sada napravilo dobar posao. 'Mi nismo sud, napravili smo korak naprijed u rasvjetljavanju prodaje Ine, a ovim slučajem će se nakon nas vjerojatno nastaviti baviti druge državne institucije', znakovito je poručio Leko.