pandemija u punom zamahu

I dalje nam od korone umire mnogo ljudi, Beroš otkrio kad očekuje da će taj broj početi padati

27.12.2020 u 18:25

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je istaknuo je kako vjeruje da će cijepljenje doista biti prekretnica u liječenju bolesti covid-19 te da ova godina nije mogla završiti s boljim darom, odnosno početkom cijepljenja. No rano je za bilo kakvo opuštanje.

Posebno brine visok broj umrli. U protekla 24 sata umrlo je 58 osoba, a dan ranije 65.

Beroš je rekao i kako u prethodna dva dana bilježimo male brojeve novozaraženih no oni ne mogu biti reprezentativni jer je napravljeno i manje testiranja, ali je ohrabrujuće što u posljednja dva tjedna postoji trend pada novozaraženih u Hrvatskoj. Rekao je i kako je danas zabilježen veći broj hospitaliziranih nego jučer, ali i manje bolesnika na respiratoru.

"Broj preminulih je posljedica zbivanja posljednja 2-3 tjedna unatrag. Za očekivati je da će početi padati za tjedan i pol jer će smrtnost pratiti trend smanjivanja broja novozaraženih", kazao je Beroš.

Zagreb: Cijepljenje prvih zdravstvenih djelatnika u KB Dubrava Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Koronavirus ne ubija samo starije. To pokazuje i današnji dan. Među 58 osoba koje su preminule je 38 muškaraca i 20 žena. Dvojica muškaraca bili su mlađi od 40 godina - jedan je preminuo u OB Zabok je 83. godište, a drugi iz Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu 84. godište.