ZAŠTITITE SE!

HZJZ izdao upozorenje povodom velikih vrućina

12.06.2015 u 17:28

Bionic
Reading

S obzirom na najave visokih temperatura koje bi ovoga vikenda mogle dosegnuti i 35 stupnjeva Celzijusa, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je u petak upozorenje građanima za zaštitu od velikih vrućina

Preporučuje se piti dovoljno tekućine, negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Ne treba piti prejako rashlađene napitke već je bolje za osvježenje u ustima rastopiti kockicu, dvije leda.

Građani trebaju izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.), tuširati se ili kupati u mlakoj vodi te nositi laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, jesti češće male obroke te izbjegavati hranu prebogatu bjelančevinama.

Preporuča se rashladiti svoj dom, idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32 stupnja danju, a 24 stupnja noću. Poželjno je izbjegavati naporan fizički rad. Obaveze je najbolje izvršiti ujutro između 4 i 7 sati i poslijepodne nakon 17 sati.

Preporuča se izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana. Djecu niti životinje ne smije se ostavljati u parkiranom vozilu, a treba redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

HZJZ upozorava da bi osjetljive i teško pokretne osobe mogle zatrebati pomoć tijekom vrućih dana stoga savjetuju posjete obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

Starije osobe i bolesnike koji žive sami savjetuju posjetiti barem jednom dnevno, a uzimaju li te osobe lijekove, treba provjeriti s njihovim liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Onima koji imaju zdravstvenih problema savjetuje se držati lijekove na temperaturi ispod 25 stupnjeva ili u hladnjaku.

Ako neki član obitelji ili osobe kojoj se pomaže imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, treba odmah zvati liječnika ili hitnu pomoć.

Iako su danas zabilježene visoke temperature, u zagrebačkoj Hitnoj kažu da nije povećan broj intervencija, mada pretpostavljaju da su neke intervencije ovih dana povezane s vrućinama.

'No, to ne znači da se situacija jako brzo ne može promijeniti', upozorila je dežurna doktorica u zagrebačkoj Hitnoj Matija Rimac.

Po podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), trenutno je s temperaturom od 34 stupnjeva Celzijusa najtopliji Mljet. Na dva stupnja niže griju se Karlovac i Sisak.

Najviša dnevna temperatura u Hrvatskoj u petak će se kretati većinom između 29 i 34 stupnjeva. U dane vikenda živa na termometru mogla bi se podići na 35 stupnjeva, stoga liječnici pozivaju građane da se pridržavaju danih preporuka.