novi vozni red

HŽ uvodi direktni brzi vlak na relaciji Osijek – Bjelovar – Zagreb

06.04.2022 u 09:27

Bionic
Reading

HŽ putnički promet u novome voznom redu uvodi direktni brzi vlak na relaciji Osijek – Bjelovar – Zagreb i obratno, a na relaciji Zagreb – Bjelovar – Virovitica uskoro će prometovati niskopodni vlakovi, priopćili su u srijedu iz Bjelovarsko-bilogorske županije

Rezultat je to radnog sastanka župana Marka Marušića s predsjednikom Uprave HŽ Putničkog prijevoza (HŽPP) Željkom Ukićem i suradnicima.

U novom voznom redu, koji stupa na snagu u prosincu, uvodi se direktni brzi vlak koji će svakodnevno voziti na relaciji Osijek – Bjelovar – Zagreb i obrnuto. Tako će se dodatno poboljšati povezanost Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije sa Zagrebom, ali i Osijekom i Slavonijom.

Uz to, dogovoreno je i poboljšanje kvalitete putničkog prijevoza. Naime, HŽPP planira nabavu novih niskopodnih dizel-motornih vlakova, a dva takva vlaka vozit će, dogovoreno je, na relaciji Zagreb – Bjelovar – Virovitica i obrnuto. Time bi ukupan broj novih garnitura bio izjednačen s brojem starih koje su rekonstruirane i klimatizirane, a koje bi već od ovog ljeta trebale voziti na toj relaciji.

Razgovaralo se i o skraćenju vremena putovanja između Bjelovara i Zagreba. Na opasku HŽPP-a da se ne može utjecati na brzinu vlakova na pruzi, dogovoreno je da će se smanjiti broj zaustavljanja određenih vlakova, čime bi se u konačnici skratilo vrijeme putovanja.

Također, župan je zatražio bolju tarifnu ponudu i izrazio spremnost na razradu modela sufinanciranja prijevoza studenata s područja Bjelovarsko-bilogorske županije koji studiraju u Zagrebu i Osijeku, kao i modela sufinanciranja mjesečnih karata za radnike.

Na radnom sastanku župan je naglasio i nužnost nastavka pružanja i unaprjeđenja usluge i na drugoj pruzi u županiji Virovitica-Daruvar-Banova Jaruga. HŽPP će, istaknuto je, svakako pokušati to unaprijediti vodeći računa o stvarnim potrebama stanovništva i tehničkom stanju infrastrukture.

U 2021. iz kolodvora na području Županije prevezeno je 120.398 putnika, što je za oko pet posto više u odnosu na 2020. godinu.