Predsjednik SDP

Bernardić: HVIDRA je povezana s vrhom HDZ-a, čini se da hajka na SDSS dolazi iz same vladajuće koalicije

13.09.2019 u 19:11

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić za N1 televiziju komentirao je zahtjeve HVIDRA-e, politiku aktualne Vlade, braniteljsku populaciju, stanje u SDP-u i presudu za nanesene duševne boli Anti Ramljaku

Smatra nedopustivim da čelnici HVIDRA-e izjavljuju da SDSS nije poželjan u Hrvatskoj.

"Najvažnije je smiriti tenzije i smiriti napetost koja vlada i početi se baviti problemima koje muče društvo, a to je korupcija kao rak rana, siromaštvo, nezaposlenost i male plaće i mirovine i to su teme na koje želim staviti naglasak", rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

"HVIDRA je na neki način povezana s vrhom HDZ-a, predsjednik je Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a i postavlja se pitanje da li onda do cijele hajke prema SDSS-u dolazi iz same vladajuće koalicije, a čini se da dolazi."

Kakva je to koalicija zapitao se i dodao da ih jedino veže snažna želja za ostankom na vlasti, osobnim interesima i nikad većoj korupciji.

"Sabor je postao jedno ruglo, oličenje političke trgovine, 28 zastupnika je promijenilo dresove. Politička korupcija održava ovu najkorumpiraniju Vladu u hrvatskoj povijesti na vlasti i za građane ove zemlje bilo bi higijenski i nužno što prije raspisati prijevremene parlamentarne izbore'', rekao je za N1 televiziju.

Kaže da su u SDP-u predložili nekoliko zakonskih rješenja u borbi protiv korupcije. Danas su poslali u proceduru njihov zakon o izboru predsjendika republike jer ne žele krađu na izborima.

  • +22
Zoran Milanović i Davor Bernardić obišli su nedavno Međunarodni jesenski bjelovarski sajam Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Za braniteljsku populaciju i Domovinski rat kaže da su to kompleksna pitanja. "Domovinski rat je bio obrambeni i ujedinio je sve pa i one suprotnih ideoloških stajališta." Ne želi da se fašizam veže za Domovinski rat i zato je "važno ukloniti Za dom spremni iz javnog prostora."

MiIsli da se ne bi tada ni događali incidenti i da bi tada i klima prema drugima i drugačijima bila jednostavno bolja i normalnija.

Kaže da u stečena prava branitelja ne bi dirali, ali da treba provjeriti kako su neki ostvarili status. "Mora se znati tko je branitelj, a tko nije i tko je svoj status pošteno zaslužio, a tko je prevario državu."

To što predsjednički kandidati Zoran Milanović nije rekao za koga je radio kao konzultant kaže da je njegov osobni stav da sve mora biti transparentno i javno kada je u pitanju funkcija predsjednika republike, ali i da je činjenica da radi posao s kojim zarađuje kruh i zakoni tržišta su drugačiji nego ono što je u javnom prostoru. "Postoje ugovorne obveze koje predviđaju tajnost i to moramo poštovati."

Kaže da razgovara sa svima u stranci pa i s onima koji su tražili njegovu smjenu. O suspendiranima će raspravljati na sljedećoj sjednici Glavnog odbora SDP-a.

Istaknuo je da bi se sa SDP-ovim poreznim izmjenama plaće povećale za 300 do 500 kuna za više od 700.000 građana već sljedeći mjesec da ima volje vladajućih. Dodaje i da imaju planove i za zdravstvo, tržište nekretnina, subvencije za najam stanova...

Žalio se na prvostupanjsku presudu za duševne boli koje je uzrokovao bivšem Vladinom povjereniku u Agrokoru Anti Ramljaku pa je to sada na Vrhovnom sudu.

"Kompanija je prezadužena, sad je svima jasno da se novac iz kompanije izvukao i utrpao u privatne džepove do toga da je upitno i da li je nagodba provedena, preispituje se provedba, sve to govori u prilog tezi da sam bio u pravu. Pravda i istina su spore, ali dostižne i vrijeme će pokazati da sam bio u pravu u svemu što sam rekao", zaključio je.