REAKCIJE NA DIVLJANJE

'Huliganima u Hrvatskoj i Srbiji manipuliraju političari'

Bionic
Reading

Huliganima manipulira aktualna politika u obje države, upozorio je dužnosnik SDSS-a i bivši potpredsjednik bivše hrvatske Vlade Slobodan Uzelac u novosadskom Dnevniku, komnetirajući ovotjedne divljačke ispade huligana u Srbiji na Europskom rukometnom prvenstvu. SDSS se priopćenjem oglasio oko huliganizma u Vukovaru, ustvrdivši da je za to možda krivo organizirano gledanje utakmice za navijače na glavnom trgu

Napadi na hrvatske navijače i demoliranje automobila s hrvatskim oznakama u Srbiji nanijeli su ozbiljnu štetu normalizaciji odnosa između Srba i Hrvata u Hrvatskoj, izjavio je dužnosnik SDSS-a i bivši potpredsjednik bivše hrvatske vlade Slobodan Uzelac za novosadski Dnevnik, piše Večernji list

'Sasvim je jasno da takvi incidenti ozbiljno štete normalizaciji odnosa između Hrvata i Srba u Hrvatskoj. Još je jasnije da napadi huligana u Srbiji na hrvatske navijače više štete Srbima nego Hrvatima', rekao je Uzelac dodajući da će biti 'jako teško suzbiti huliganstva te vrste, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj'.

'I nakon poduzimanja odgovarajućih policijskih mjera, donošenja pravosudnih presuda prema huliganima, uvijek će ostajati dio njih kojima će manipulirati aktualna politika u obje države. Pri tome, ne radi se samo o vladajućoj politici, nego još češće o oporbi koja pali vatru, a onda vladajuće koalicije proziva da nisu u stanju zavesti red', kazao je Uzelac komentirajući huliganske ispade u Srbiji prema Hrvatima na Europskom rukometnom prvenstvu.

S druge strane, povodom huliganskog napada na stranačku zgradu u Vukovaru, nakon rukometne utakmice između Hrvatske i Srbije na Europskom prvenstvu u Beogradu, priopćenjem se oglasio SDSS, navodeći da to nije prvi put da takvi gosti izazovu brojne incidente i odu, a građanima Vukovara svih nacionalnosti ostave dodatne probleme, piše Jutarnji list

SDSS je najoštrije osudio čin napada, ali naglašavaju da taj vandalizam osim materijalne štete ima puno veće političke konotacije jer se radi o srpskoj manjini, ali i parlamentarnoj stranci u Hrvatskom saboru te zahtijevaju od nadležnih institucija da što prije nađu odgovorne za napad te da se takva praksa što hitnije prekine.

U SDSS-u smatraju da je javno gledanje utakmice na gradskom trgu možda pridonijelo poticanju ovog huliganizma, dodajući da njihove sumnje potkrepljuje činjenica da je u Vukovar u petak došao velik broj hrvatskih navijača koji nisu mogli ući u Srbiju.

'Uz najoštriju osudu ovakvog čina koji se vjerojatno dogodio poslije polufinalne utakmice u rukometu između Hrvatske i Srbije, ovaj vandalski čin smo prijavili policiji koja je i izašla na mjesto događaja', stoji u priopćenju SDSS-a.

'Nekoliko cigli bačeno je prema prozorima u dvorištu koji nisu pukli, kao i prema stranačkim automobilima. Međutim, ovaj događaj osim počinjene materijalne štete, ima znatno veće svoje političke i druge konotacije jer se radi o srpskoj manjinskoj ali i parlamentarnoj stranci u Hrvatskom saboru.

Obzirom da raspolažemo informacijama da je tokom noći demoliran i kafić čiji je vlasnik također pripadnik naše zajednice i u kojem su vandali prekinuli privatno rođendansko druženje, i da je meta napada bio objekt SDSS – od nadležnih institucija zahtijevamo da se ovakva praksa što hitnije prekine.

Također očekujemo da policija pronađe počinitelje ovih dijela i sankcionira ih u skladu sa zakonodavstvom RH.

Ne želeći unaprijed optuživati i prokazivati potencijalne počinioce, jer očekujemo da to obave nadležne institucije, ne možemo ne primijetiti da je sinoćnje javno gledanje utakmice na gradskom trgu možda doprinijelo ponašanju nakon polufinala. Sumnju potkrepljujemo činjenicom da je velik broj hrvatskih navijača koji nisu uspjeli ući u Srbiju, utakmicu gledalo u Vukovaru, te vjerojatno poslije poraza ekipe za koju navijaju svoj bijes iskalilo na objektima u vlasništvu Srba, a potom napustili Vukovar i mirno uputili prema mjestima u kojima inače žive. Ovo nije prvi put da takvi gosti urade brojne incidente i odu, a građanima Vukovara svih nacionalnosti ostave dodatne probleme.

Nažalost još jednom se potvrdilo da na ovim prostorima još uvijek ima onih koji sportske poraze ne znaju i ne mogu podnijeti na sportski način pa sportske frustracije iskaljuju na nedemokratski i neljudski način. Od ovakvih vandala nije amnestirana ni jedna nacija što se vidjelo i nedavno u Novom Sadu u napadu na hrvatske navijače. I ovaj napad osuđujemo te pozdravljamo što su vandali pronađeni i privedeni organima pravde te isto očekujemo i u noćašnjim slučajevima u Vukovaru',
zaključuje SDSS u svojem priopćenju.

Incidente i vandalizam koji su uslijedili u Vukovaru, nakon polufinalne utakmice između Hrvatske i Srbije, u priopćenju za javnost najoštrije je osudio i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, piše Večernji list.

Najoštrije osuđujem svaki takav čin bez obzira iz kojih pobuda i sredina dolazi. Iako se radi o malom broju osoba koje će policija u daljnjem postupku vjerojatno pronaći i privesti zakonu, naglašavam da mene i moje sugrađanke i sugrađane dobre volje ništa neće skrenuti s puta mira i tolerancije kakvim u Vukovaru živimo posljednjih godina. Svima koji to žele poremetiti poručujem da u svojim namjerama neće uspjeti. Također, izražavam žaljenje svima koji su doživjeli neugodnosti i kojima je nanesena materijalna šteta', rekao je Sabo.

Vukovarski gradonačelnik, koji je utakmicu gledao u društvu načelnika vojvođanske općine Bač Tomislava Bogunovića, prije početka utakmice koja je gledana na središnjem gradskom trgu pozdravio je okupljene navijače i zamolio ih da fer i sportski poprate utakmicu te izrazio nadu da neće doći ni do kakvih incidenata.

Iz gradske uprave ističu i da su kao organizatori javnoga okupljanja učinili sve, zajedno sa policijom, da jamče sigurnost svima koji su odlučili utakmicu gledati na otvorenome. Međutim, pojedinci, za koje nije sigurno jesu li iz Vukovara, započeli su svoje huliganske i vandalske namjere nakon završetka prijenosa. Na trgu se okupilo do tisuću navijača koje su osiguravale jake policijske snage.

Toga dana u Vukovaru, uz policiju PU Vukovarsko – srijemske županije, kao ispomoć su došli i interventni policajci iz cijele Hrvatske kao i nekoliko pripadnika Specijalne policije. Ipak, i tako jako osiguranje nije spriječilo napad na rođendansku zabavu i razbijanje nekoliko osobnih vozila, razbijanje stakala na jednom lokalu u samome središtu grada, kamenovanje zgrade SDSS-a kao i napad na jednoga interventnoga policajca.