POKOLJ U ADIS ABEBI

HRW: Najmanje 140 mrtvih u gušenju prosvjeda u Etiopiji

08.01.2016 u 13:20

Bionic
Reading

Najmanje je 140 osoba ubijeno zadnja dva mjeseca u brutalnom gušenju protuvladinih prosvjeda protiv projekta proširenja etiopske prijestolnice Adis Abebe koji, kako se strahuje, predviđa eksproprijaciju zemljišta naroda Oromo.

"Sigurnosne snage ubile su najmanje 140 prosvjednika, a ozlijedile desetke drugih i to bi mogla biti najveća kriza u Etiopiji nakon izbornoga nasilja iz 2005., "napisao je Felix Horne iz organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) u priopćenju.
U prosvjedima nakon izbora 2005. godine ubijeno je oko 200 osoba.

Etiopska vlada priznaje smrt 5 osoba i optužuje prosvjednike da su oni krivi za nasilje. Zasad nije komentirala izvješće HRW-a.

Prosvjedi su počeli u studenome na poticaj studenata koji se protive projektu proširenja prijestolnice jer strahuju da će se provesti eksproprijacija zemljišta naroda Oromo, najveće etničke skupine u Etiopiji. Njihova se djedovina proteže od istoka do jugozapada Etiopije.

Kriza je eskalirala 23. prosinca uhićenjem potpredsjednika Saveznog kongresa Oromo. Bekele Gerba (54), je proveo četiri godine u zatvoru jer je 2011. bio proglašen krivim za pripadnost Frontu za oslobođenje Oroma (OLF), ilegalne oružane skupine.

Oromia s 27 milijuna stanovnika najnaseljenija je etiopska pokrajina. U njoj se govori oromskim, različitim od amharskog kojim govori narod Amhara i koji se koristi kao službeni jezik.