WASHINGTON POST

'Hrvatsku obuzima jugonostalgija pred vratima EU-a'

27.05.2013 u 12:48

Bionic
Reading

Washington Post objavio je veliku reportažu s proslave Titova rođendana u Kumrovcu naslovivši tekst 'Jugonostalgija u mjestu Titova rođenja dok se Hrvatska na ljeto priprema pridružiti Europskoj uniji'

'Zaboravite na Europsku uniju!' govore mnogi u ovom hrvatskom selu. Skupina nacija koja se danas slavi umrla je prije dvadeset godina kada se Jugoslavija – koju mnogi danas vide kao mjesto mira i napretka – raspala u kaskadi etničkih ratova', započinje ugledni Washington Post svoj izvještaj s proslave Titova rođendana, 25. svibnja, u Kumrovcu ovoga vikenda.

Ističe se kako Hrvatska uskoro ulazi u Europsku uniju, ali da je sve jača nostalgija za Jugoslavijom u različitim državama Balkana koje su nastale njezinim raspadom. 'Mase su pohrlile i na Titov grob u Beogradu', ističe Post te napominje da se 'u Jugoslaviji moglo slobodno putovati na Zapad, imalo se dobar životni standard i sigurnost posla, besplatno obrazovanje i zdravstveno osiguranje'.

U tekstu se citira i beogradska povjesničarka Dubravka Stojanović, sarajevski publicist Ivan Lovrenović, ali i neki s proslave u Kumrovcu te osnivač crnogorskog Titovog fanpagea na Facebooku, koji se zove – bizarnom slučajnošću – Marko Perković. Zaključuje se i da se jugonostalgija u međuvremenu proširila i među mladima, koji 'dijele stare filmove i pjesme na društvenim medijima'.