SNAŽNI VRTLOZI ZRAKA

Hrvatsku je dvaput pogodio tornado: Prvi put uzbunila se Kraljevska vlada, a prije 14 godina Slatina je ostala bez struje

25.06.2021 u 10:26

Bionic
Reading

Nakon tornada koji je sinoć razorio jugoistok Češke otvara se pitanje može li se nešto slično dogoditi i u Hrvatskoj. Odgovor je potvrdan: prema dostupnim izvorima, razorni tornado pogodio je Hrvatsku dvaput, 31. svibnja 1892. u Novskoj i 20. kolovoza 2007. u Podravskoj Slatini. Poznato je da jadransku obalu ljeti karakteriziraju i pijavice, a to su zapravo također snažni vrtlozi zraka, nazivani i 'morska tornada'

Na stranici Geofizika uživo na Facebooku, koju vode studenti Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, podsjetili su na meteorološki fenomen koji se zbio prije 129 godina kod željezničke stanice u Novskoj. Brzina vjetra pri tlu bila oko 260 km/h, a prema današnjoj ljestvici intenziteta tornada Torro prikladnoj za Europu, ovaj tornado bio bi klasificiran kao T6, tj. umjereno razoran.

Tog je poslijepodneva tornado zahvatio područje željezničke stanice i obližnje šume, zbog čega je Andrija Mohorovičić, poznati hrvatski geofizičar, dobio poziv Kraljevske zemaljske vlade da se uputi u Novsku i vidi što se dogodilo. Mohorovičić je napravio izvještaj s analizom na njemačkom i hrvatskom jeziku, što je temeljio na svjedočenjima stanovnika, izvještava N1.

Potom je proučio u kojim su smjerovima bila razbacana stabla u obližnjoj šumi. Vjetar je počupao 150 tisuća stabala hrasta i bukve promjera debla od 0,7 metara pa sve do onih promjera 1,2 metra.

Tornado je uz to vagone izbacio s tračnica, a stražnji vagon težak više od 13 tona bio je odbačen 30 metara dalje. U tom odbačenom vagonu bilo je 50 putnika, od kojih su trojica teže ozlijeđena.

Pomoću podataka o vremenima u kojima su službenici telegrafskih postaja isključivali struju zbog grmljavine, zaključio je da se olujna fronta kretala u smjeru jugozapad-sjeveroistok brzinom od 20 do 30 km/h.

Prij 14 godina, jako olujno nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je Slatinu u poslijepodnevnim satima, pri čemu je snažan vjetar lomio grane, rušio stabla i nosio krovove kuća. Vjetar je srušio dalekovode pa je slatinski HEP zbog sigurnosnih razlog u dijelu grada obustavio distribuciju električne energije i plina.

U nastavku pogledajte video tornada iz 2007. godine, koji je objavio Crometeo, kao i pijavicu kod Splita.

Tornado u Slatini Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube