pogledajte apokaliptične snimke

[VIDEO] Iznimno jak tornado pogodio jug Češke, mediji javljaju o sravnjenim selima, ima i mrtvih

24.06.2021 u 21:29

Bionic
Reading

Tornado koji je u četvrtak zahvatio nekoliko gradova na jugoistoku Češke rušio je kuće do temelja i ozlijedio najmanje stotinjak ljudi, rekli su spasioci i policija

Grad Hodonin koji se nalazi na granici Češke i Slovačke u četvrtak je pogodio iznimno jak tornado.

Scene nakon prolaska tornada izgledaju apokaliptično. Tornado je, javljaju češki mediji, uništio je selo Lužice, pola sela Hrušky sravnjeno sa zemljom.

'Možemo reći da ima žrtava. Ne znamo točne brojke', rekla je Práva Hedvika Kropáčková, glasnogovornica južnomoravskih spasitelja. Prema njezinim riječima, ljudi su ostali poplavljeni ispod srušenih kuća i još uvijek ima mnogo mjesta do kojih spasioci još nisu stigli.

'Pozivamo na dodatnu pomoć, pomaže nam vojska, susjedi iz Austrije i Slovačke, imamo 150 ranjenih, poplavljenih u zgradama', rekla je Michaela Bothová, glasnogovornica južnomoravske hitne pomoći za Češku televiziju.

Meteorolog češke televizije rekao je da je tornado dosegnuo razinu F3-F4, a da su vjetrovi udarali 267-322 km na sat. To bi ovaj tornado učinilo najjačim u modernoj povijesti Češke.

Zamjenik gradonačelnika Marek Babisz, polovica sela Hrušky u regiji Břeclav sravnjena je sa zemljom.

Sve jedinice IRS-a, uključujući spasilačke jedinice, sele se u regiju Hodonín, gdje je nekoliko sela pogodio tornado, a razmatra se raspoređivanje vojske.

Nekoliko stotina ozlijeđenih je osoba.

Automobili su pobacani, krovovi uništeni, a izbilo je i nekoliko požara.

Snažno nevrijeme zahvatilo je i jug Poljske, gdje su brojne kuće ostale bez krovova, a poplava je prouzročila dodatne štete. Najmanje jedna osoba ozlijeđena je u nevremenu